fbpx

Klasiky / zo života

Hity, ktoré jednoznačne milujeme

18.9.2020

Značky:, , , ,

Populárna hudobná legenda oslávila 40. výročie pôsobenia na scéne a s touto udalosťou prišiel nový album The Best Of Miro Žbirka, biografický film Meky i samotná kniha v podobe Songbooks.

The best of Meky
Foto: Lukey

Miroslav Žbirka, Meky, je slovenská spevácka legenda a skladateľ. Taktiež je spoluzakladateľom a bývalým členom skupiny Modus, s ktorou vyprodukoval známe hity: Sklíčka, Dievčatá, Kniha tajných želaní a mnoho iných. V roku 1977 získali spolu s Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou Zlatú Bratislavskú Lýru za skladbu Úsmev. Okrem tejto slovenskej skupiny je zároveň bývalým členom skupiny Limit. Obe kapely sú považované za najvýznamnejšie v histórii slovenskej populárnej hudby.

Hudobné začiatky

Mekyho hudobné začiatky boli zachytené na bratislavskom Račianskom mýte, kde hrával populárne skladby svetových skupín a interpretov, ako  The Beatles, The Rolling Stones, Elvis Presley. Po mnohých zahraničných zájazdoch a pôsobení v skupinách sa interpret rozhodol venovať sólovej tvorbe. Presnejšie v roku 1980, kedy vydal svoj debutový album Doktor sen, ktorý obsahoval dodnes známe hity V slepých uličkách, Modrá kniha lásky, Aréna, Balada o poľných vtákoch… Roky plynuli ďalej a s nimi prichádzali ďalšie a ďalšie albumy Sezónne lásky, Modrý album, Nemoderný chalan a iné. Obsahovali najznámejšie a stále aktuálne hity, ako Biely kvet, Co bolí to přebolí, 22 dní, Nespáľme to krásne v nás, Tri slová, Mám rád, Každý deň budú vraj Vianoce a mnoho iných úspešných pesničiek, ktoré potvrdili, že interpret je talentovaná hudobná legenda.    

Presne toto pôsobenie na hudobnej scéne zachytáva tohtoročný nový album The Best Of Miro Žbirka. Retrospektívny návrat a nostalgické sprevádzanie jednotlivými obdobiami tvorenia albumov počas 40 ročného pôsobenia v slovenskej pop music, ktoré nám priniesli nezabudnuteľné songy zachytené práve na tomto výberovom albume.  Obsahuje 64 pesničiek a je rozdelený na 3 CD. Všetky známe skladby vyberal sám Meky a všetky boli remasterované v Abbey Road Studio.

Dokument Meky

Samotný album je soundtrackom k biografickému dokumentárnemu filmu Meky, ktorý ste si mohli všimnúť v kinách v priebehu tohto roka. Film rozpráva o úplnej oddanosti k hudbe, o viere vo vlastnú cestu, hoci často viedla inokade, než mu všetci odporučili. Režisérom a scenáristom je Šimon Šafránek, držiteľ Českého Iva za dokument King Skate. Netradičné koncerty budú na Slovensku v historických kinách (2.10.2020 – Prešov, kino Scala, 4.10.2020 – Martin, kino Moskva, 6.10.2020 Bratislava, Ateliér Babylon). Diváci na nich uvidia nový dokument Meky a akustický koncert. 

Miro Žbirka Songbook

Okrem albumu a dokumentu interpret vydal Songbook. Obsahuje 180 textov k jednotlivým pesničkám a fotografie, ktoré mapujú celú kariéru Mira Žbirku. Každá skladba je obohatená akordovými značkami. Kniha má 255 strán, sú v nej rozdelené chronologicky jednotlivé pesničky podľa albumov, ktoré interpret vydal. Od Balady o poľných vtákov až po novinku Slovenská a samotné bonusy.

Každý album v knihe má svoj samotný text, v ktorom je rozpísaný vznik a zaujímavosti k albumu, ktoré s Mekym písal renomovaný novinár Václav Hnátek. Slávnostné uvedenie a autogramiáda novej knihy a výberového  3CD bude na Slovensku 18. septembra 2020 o 17.00 v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej. Do života ich uvedie autor mnohých textov skladieb Mira Žbirku Kamil Peteraj, ktorý práve v ten deň oslávi významné životné jubileum.

Pesnička z roku 1980 Balada o poľných vtákoch otvára celý album The Best Of Miro Žbirka. Meky hovorí: “Balada má v sebe zahrabaný istý protest. Pod poetickosťou je ukryté volanie po slobode, vzdor proti nenávisti, závisti – hovorí sa v nej o Kainovi. Isté veci sa nedali povedať priamo, ani sa to nenosilo.” Myslím si, že v pesničke je dosť počuť poetickosť a dynamiku hlavne v klavíri. Pesnička je z albumu Doktor Sen.

Slovenská novinka

Skladba Slovenská je tohtoročná novinka. Okrem toho, že ju nájdete na albume, je taktiež soundtrackom k dlhoočakávanému filmu Perinbaba a dva svety. Film Perinbaba a dva svety bude mať premiéru 3.12.2020. Samotný videoklip k tejto pesničke vytvoril filmový režisér, scenárista, kameraman, výtvarník a autor samotnej Perinbaby Juraj Jakubisko.

Meky v rozhovore o pesničke hovorí: „V období karantény nikto z nás nemohol cestovať a keďže som zvyknutý stále pendlovať na trase Praha – Bratislava, začalo sa mi cnieť za Slovenskom. Spomenul som si na nádherné obrázky z filmu Juraja Jakubiska Perinbaba a dva svety, ktoré mi Juraj predtým ukazoval a pýtal sa ma, či by som mu k filmu nenapísal pieseň. Tieto dve veci sa spojili a inšpirovali ma k skladbe Slovenská. Keď teraz vidím klip, ktorý Juraj zostrihal z filmových záberov, myslím si, že sa to jednoducho muselo stať,“ povedal o skladbe Miro Žbirka a Juraj Jakubisko k tomu dodal: „Vo svojich filmoch vždy pracujem so silnými hudobnými motívmi. Pred tridsiatimi piatimi rokmi som v rozprávke Perinbaba stvoril vládkyňu snehu a vetra, ktorá sa stala súčasťou slovenských Vianoc. Možno aj preto zábery z nového filmu Perinbaba a dva svety Mekyho inšpirovali k tejto krásnej intímnej hudobnej spovedi. Keď som ju počul po prvýkrát, neodolal som a vytvoril k nej videoklip.“

Pesnička a samotný videoklip je osobne pre mňa krásne a neopísateľne dielo. Preto túto pesničku vyberám, ako celkového favorita albumu. A taktiež sa veľmi teším na novú Perinbabu, pretože prvý diel si vždy rád pozriem počas Vianočných sviatkov.

6 likes

Author

Lukey

Your email address will not be published.

*/?>