fbpx

zo života

Sia sa s albumom Music vrátila k vlastnej tvorbe. Chýba mu hit

6.9.2021

Album Music sprevádza rovnomenný filmový muzikál speváčky Sia.

Sia na obálku albumu Music zvolila motív smajlíka. Tvoria ho na tanieri dve voľské oká namiesto očí a šmuha z kečupu namiesto úst.

Interpretka Sia je známa svojím ultrapopovým štýlom, skreslenými rytmami a mohutne vrcholiacimi vokálmi, ktoré naďalej dominujú v jej tvorbe a sú zjavné aj na najnovšom albume Music.

Album a film Music

Ubehlo päť rokov od úspešného songu Cheap Thrills, ktorý pozdvihol Siin hudobný status. Odvtedy sa však zdalo, že si Sia nie je istá svojím ďalším smerovaním a jej pohyby v hudobnej kariére boli váhavé a neisté. Preto speváčkine kroky smerovali do novej skupiny LSD, ktorej súčasťou sú interpreti Diplo a Labirinth. Súbor vydal šesť singlov, ktoré sa všetky nachádzajú na ich debutovom albume s vlastným menom.

Opätovný návrat k vlastnej tvorbe započala deviatym štúdiovým albumom, ktorý je soundtrackom k rovnomennému filmu Music. Natočený bol v roku 2017 a zostrihaný počas nasledujúcich troch rokov. Je to tiež najrozšírenejší filmový muzikál od čias Cats, aj keď je oveľa menej pravdepodobné, že sa stane kultovou klasikou.

Film opisuje príbeh hlavnej postavy Zu. Je čerstvo absitnujúcou drogovou dílerkou, ktorá sa stáva výlučnou ochrankyňou svojej nevlastnej autistickej sestry Music. Samotný film bol kontroverzný, hlavne pre rozhodnutie obsadiť Maddie Ziegler do úlohy dieťaťa s autizmom.

Okrem bohatej kontroverzie prišlo množstvo negatívnych reakcií od kritikov, ktorí nepomohli úspešnosti filmu ani samotnému albumu.

Music postráda veľký hit

Zvolenie hudby na albume zriedka klesne pod určitú základnú úroveň popového remesla, pretože Sia vie, ako zostaviť efektívne piesne a špičkoví producenti ako Jack Antonoff, Greg Kurstin a David Guetta nahrajú dostatočné množstvo pestrých hudobných farieb, aby tieto skladby ožili.

To, čo však hudbe chýba, je veľký hit, ktorý to všetko nakopne. Zvláštnosť piesní na albume sa ukáže v skladateľskej receptúre, ktorú Sia vyvinula a používa. Je to takmer frustrujúce, pretože sa zdá, že vždy píše a spieva rovnakú pieseň.

Takmer každá stopa obsahuje úvodný verš, dlhý opakujúci sa refrén, veľmi krátky druhý verš a uzatvára sa po druhom dlhom a rozsiahlom refréne. Občas to obohatí ďalšie prvky, napríklad zmena rytmu alebo lyrická zmena.

Together je štandardnou pozitívnou skladbou od Sie, ktorá je inšpirujúcou a skutočne zábavnou vďaka Antonoffovej ostrej produkcii. Je plná momentiek a Sia nás volá: „Poď teraz, zapáľme minulosť. Postav sa, pozdvihni svoju tvár k nebu, moja láska. Spoločne to môžeme vziať vyššie. “ Videoklip je venovaný Pride 2020.

Pesničku Saved My Life napísala speváčka Dua Lipa. Táto melódia by sa hodila k vynikajúcemu, posledne vydanému albumu Future Nostalgia. S pomalým klavírnym introm sa pieseň otvára silnou baladou o skutočnej láske.

Famózný song Floating Through Space v spolupráci s Davidom Guettom príjemne evokuje letnú sezónu, plnú šťavnatých letných hitov. Táto pieseň je siedmy spoločný projekt týchto dvoch interpretov, ktorý opäť dokázal, že ich spoločná tvorba je bezkonkurenčne dobrá.

Z albumu cítiť neistotu

Bohužiaľ, pri svojom deviatom albume Music, Sia zostavila a vydala značne monotónnu zbierku piesní. Aj napriek niekoľkým pozitívnym zábleskom skladieb, ktoré sa občas mihnú vo frustrovanej čiernote albumu a majú potenciál stať sa poprednými skladbami hitparád, album cítiť neistotou a hľadaním tých správnych hudobných krokov v sólovej tvorbe.

Snáď jej ďalší album nás milo prekvapí nielen jej famóznym rozsahom a výkonom, ktorý nám vždy privodí zimomriavky po celom tele, ale aj hudobnou cestou, na ktorej bude stáť pevne oboma nohami a sebavedomo kráčať na pódium pre zaslúženú cenu Grammy.

2 likes

Author

Lukey

Your email address will not be published.

*/?>