fbpx

zo života

Vianoce v Kiwi Štýle? Surfujúci Santa a grilujúce rodiny na pláži

21.11.2019

Keď navštívite Nový Zéland v čase Vianoc, môžete zažiť nielen teplotný, ale aj kultúrny šok – decembrové sviatky pokoja a lásky nie sú v KiwiLande na dolnej pologuli o sánkovačkách v zasnežných kopcoch. Sú viac o vyhriatom piesku a slnkom zaliatých pobrežiach, kam putujú celé rodiny grilovať morské plody a piknikovať pod korunami dočervena rozkvitnutých stromov. Domácich určite neprekvapí ani Santa Claus v kraťasoch, nesúci darčeky na surfe či v maorijskom kanoe. Na čo sa treba ešte pripraviť?

Obyvateľstvo Nového Zélandu samo seba častuje označením: Kiwi, sme teda (bez posmešku) kiwáci a kiwáčky. Potom sa to nálepkovanie ešte člení na: pôvodných maorijských ľudí, na Pākehā skupinu európskeho pôvodu a ázijských prisťahovalcov, pristahovalkyne. Preto nečudo, že sa tu miešajú najrôznejšie zvyky a kultúrne tradície, čo najviac vidieť a cítiť v gastro-biznise. Nielen počas Vianoc.

Vianočný pokrm? Ryba z grilu a torta Pavlova

Vianočná večera a požívanie pokrmov je podstatným aspektom oslavy Vianoc v Aotearoa (čo je starý maorijský názov pre Nový Zéland). Hoci nie je tak bohatá, členená do naväzujúcich chodov a spätá s toľkými tradíciami i náboženskými odkazmi, ako na Slovensku. Hāngi je názov pre kiwácku verziu tradičnej večere – pečeného mäsa, pripraveného v pahrebe do zeme vyhĺbenej jamy. Konzumuje sa vo veľkom rodinnom kruhu s celou whānau, teda rodinou, a blízkymi.

Na mamičkin majonézovo-zemiakový šalát môžete v 30-stupňových teplotách zabudnúť. Tradičnú kapustnicu si tiež neuvaríte, keďže na Novom Zélande len ťažko zoženiete jej základnú surovinu – kyslú kapustu. S makovými bobáľkami je to podobné. Zato si ale môžete osladiť vianočný deň (hlavne 25. december) slivkovým pudingom. A hlavne tortou Pavlova, vyzdobenou sezónnym ovocím – jahodami alebo pre KiwiLand typickým ovocím kivi.

Vianočný piknik na pláži
Vianočný piknik na pláži
foto: Palo Markovič

Všetky národy a etniká majú čosi spoločné – záľubu v „Kiwi barbie“ – grilovaní čerstvých morských plodov a kúskov mäsa na voľne dostupných griloch v každom parku, na každej pláži. Výnimkou teda nie je ani Štedrý deň, keď si skupinky ľudí v plávacích úboroch a s mikulášskymi čapicami na hlavách pripravujú jedlo. Vonku. Pričom dôraz je na jednoduchosť, organickosť, dostupnosť.

Vianočný stromček? Košatá koruna zhlukov červených kvetov

Krásny listnatý strom pōhutukawa je považovaný za symbol novozélandských Vianoc. Drží významné miesto v maorijskej kultúre niekoľko storočí. Teda žiadnu borovicu, smrek či jedličku nehľadajte.

Rozkvitnuté stromy počas Kiwi Vianoc
Rozkvitnuté stromy počas Kiwi Vianoc
foto: Palo Markovič

Okolo decembra sú koruny pōhutukawa pokryté zhlukmi jasne červených až tmavých karmínových kvetov. Toto nádherne vyzerajúce a voňavé útočisko miestnych vtáčikov i včiel dorastá do výšky až dvadsaťpäť metrov. Pre mnohých Kiwi ľudí je leňošenie na pláži (čítajúc dobrú knihu – v tieni, ktorý košaté koruny vytvárajú) naozaj všetko, čo potrebujú k spokojnosti počas sviatkov Vianoc.

Pōhutukawa lemuje väčšinu pláží pozdĺž východného pobrežia Nového Zélandu a vyskytuje sa na vianočných pohľadniciach, magnetkách aj turistických bedekroch.

Najvyšším neživým „stromčekom“ v Aucklande je Sky Tower veža – vysoká 328 metrov. Na Vianoce je špeciálne nasvietená, jednotlivé jej časti a poschodia pripomínajú obrovský vianočný ihličnan. Postavili ju pomerne nedávno, v roku 1997, no hneď sa stala dominantou mesta. Počas jasného decembrového dňa z výšky 220 metrov môžete vidieť celé mesto maki Makaurau (Auckland po maorijsky) až do diaľky 80 kilometrov. A to v každom smere.

Hoci vzácne a prísne chránené novozélandské zvieratko – vtáčik Kivi – je nočný a nelietavý tvor, pripomínajúcu utekajúcu kuru či morku, v čase Vianoc ho možno vidieť i za dňa. A to ako vianočnú ozdobu či svetielko na vrcholkoch stromov, kde hrdo bojuje o svoje miesto s betlehemskou hviezdou či tradičnou vílou. Ostatné nádherne sfarbené a pre zvyšok sveta netypické vtáky, ako sú pūkeko, kōkako, fantail, kererū, kea či tūī, sa tiež objavujú na umelých stromčekoch, vianočných pohľadniciach, baliacich papieroch a adventných kalendároch. Schválne si ich všetky vygúglite.

Kivi vtáčik ako vianočné svetielka
Kivi vtáčik ako vianočné svetielka
foto: Palo Markovič

Namiesto Ježiška Santa Claus v sandáloch

Fotenie so Santa Clausom je pre celé rodiny hotová udalosť, niekedy končiaca plačom. Deti sa občas chlapíka v mikulášskom kostýme zľaknú, nepomôžu víly a škriatkovia, ani darované sladkosti. Objednať sa na vianočné profi-fotografovanie môžete už od októbra. Takisto je väčšina nákupných centier vyzdobená nerozbitnými ozdobami a svetielkami v tvaroch miestnej fauny a flóry už od novembra.

Na Novom Zélande sa však upúšťa od tradičného vzhľadu Mikuláša. Už to dávno nemusí byť plnoštíhly deduško s bielou dlhou hustou bradou, odetý v červenom obleku s bielym lemovaním a červenou čiapkou s bielým brmbolcom na špici. Santami môžu byť pokojne ženy i mladí maorijskí chalani – s hustými čiernymi vlasmi a potetovanou polkou tela. V teplote 30°C je málo prekvapujúce, že si Santa oblečie šortky, nazuje jandals (miestny názov pre plážovú obuv) a v slnečných okuliaroch zamieri na more. Odtiaľ môže rozniesť darčeky rýchlejšie – na surfe, v motorovom člne či v tradičnej maorijskej kánojke Waka.

V druhej polovici novembra naviac zaplavia hlavnú aucklandskú ulicu Queen street tisícky domácich i turistov, turistiek, aby na vlastné oči videli „Santa parade“ – tradičný mikulášsky sprievod. Obchodný dom Farmers túto veľkolepú parádu financuje už takmer storočie. Počas hodinovej oslavy majú tisícky detí možnosť vidieť pohromade svoje obľúbené rozprávkové postavy v nadživotných veľkostiach. Je tam okrem samotného Santu všetko – od figurín či živých sôch z kníh Bratov Grimmovcov, Hansa Christiana Andersena, Roalda Dahla až po niekoľkometrové nafúknuté balóny Tučniakov z Madagaskaru a vtáčikov z hry Angry Birds. Konkurenčný obchodný dom Smith & Caughey’s zasa na mesiac vyzdobí svoje výklady vianočným príbehom s pohyblivými figúrkami.

Fotenie so Santa Klausom je tradícia
Fotenie so Santa Klausom je tradícia
foto: Palo Markovič

Kňaz, padajúci zo strechy kostola a maorijské koledy

Spievať vianočné pesničky a koledy o snehových vločkách, sobmi ťahanom záprahu saní a Mikulášovi v kožuchu by bolo trošku divné – väčšina tunajšieho obyvateľstva totiž nikdy nevidela na vlastné oči sneh. V Aucklande či Wellingtone najnižšia teplota málokedy zlezie pod nulu. Takže tu sa radšej spieva ‚Tichá noc‘ v maorijskom jazyku (‚Marie te pō’), poprípade song ‘Sticky Beak kiwi‘ o vtáčikovi kivim, ktorý sa rozhodol, že na južnej pologuli bude deťom nosiť darčeky on.

Oslavy Vianoc prebiehajú aj v miestnych kostoloch najrôznejších cirkví. Najkrajší anglikánsky St Matthew-in-the-city je už roky povestný detskou svätou omšou a príchodom Santa Clausa dolu komínom. Predstavte si kňaza z vašej farnosti, ako oblečený v mikulášskom kostýme a nesúci vrece so sladkosťami lezie po lane dolu zo strechy svätostánku. V St Paul‘s kostole zasa organizujú koncert rockových úprav kolied a vystúpenie akrobatiek. Tak takéto atrakcie tu máme – radosť chodiť do kostola – nielen s deťmi a nielen počas Vianoc.

Napriek tomu, že pohľadnice dnes už málokto posiela, vo vianočnom období je pošta naozaj zaneprázdnená ich doručovaním. Z NZ do SR to trvá cez tri týždne. Kiwácke obyvateľstvo má v obľube najmä posielanie kariet so zvieratkami, oblečenými do mikulášskych štrikovaných svetrov a čapíc, ktoré vylepšujú ešte rôzne meme či vtipné motivačné citáty. Na kalendároch, obálkach a listoch sa objavujú aj známe symboly Nového Zélandu – vyrezávané drevené maorijské figúrky, kivi vtáčiky a obrovské paprade či potetované ramená rugby hráčov z tímu All Blacks.

Southern Cross je súhvezdie, spojené s Novým Zélandom, tiež sa často vyskytujúce v symbolike a logách miestnych firiem. Ide o kiwi verziu slávnej hviezdy, ktorá priviedla troch kráľov do Betlehema. Inak Nový Zéland je ozajstný raj, čo sa týka pozorovania a fotografovania hviezd. Nielen tých padajúcich, keď si môžete niečo tajné zaželať…

Hlavne si užiť letný deň s blízkymi na pláži

Pred pár rokmi bolo novozélandské obyvateľstvo v prieskume vyzvané, aby označilo symboly, ktoré sa u nich spájajú s Vianocami. Nie veľa z miestnych uviedlo, že ide o dôležitý náboženský sviatok. Viac ako zapaľovanie sviečok, spievanie kolied či návšteva kostola, pre nich znamenalo spoločné zdobenie stromčeka, vešanie ponožiek nad krb či výlet na pláž. Vianoce považujú skôr sa príležitosť na utuženie rodinných vzťahov a oslavu leta, keď sa členovia a členky po dlhom čase stretnú a spoločne strávia čas.

Na Novom Zélende vie takmer každý dobre spievať, no a každý druhý domáci je tiež obstojný športovec či športovkyňa. Preto tiež neprekvapí, že počas vianočných sviatkov sa niektoré rodiny vyberú člnkovať, pádlovať na doske, plachtiť, alebo si na pláži zahrajú volejbal, či v neďalekom parku odohrajú hru národného športu: rugby alebo kriketu.

KiwiLand je tiež jedinečný tým, že tu dni počas Vianoc trvajú najdlhšie – svetlo je v krajine od piatej rána až do desiatej večera. Po Chathamských ostrovoch (desiatke mini ostrovov v Pacifiku, patriacich k Novému Zélandu) sa nám tu ako prvým zjaví v letnom období žiarivé slnko. A svieti veru intenzívne. Prečo to naplno nevyužiť, ak vyjde dobré počasie?

Darčeky tu nie sú prioritou, hoci každý sa poteší pútavej knižke, ponožkám s vtipným sloganom či permanentke do fitka. Dôležité je nesedieť doma pred telkou s príhovorom britskej kráľovnej, ale natrieť sa kvalitným opaľovacím krémom a užiť si slnečné dni na pláži v kruhu rodiny.

Brali by ste takéto trávenie sviatkov? Tak šťastné Vianoce! Po maorijsky: Meri Kirihimete!

Sviatočná atmosféra v kostole St. Matthew in the city
Sviatočná atmosféra v kostole St. Matthew in the city
foto: Palo Markovič
2 likes

Author

Boba Markovič Baluchová

Boba = eticky píšuca novinárka, blogerka, pedagogička, trénerka mediálnej výchovy a gramotnosti, aktívne fungujúca v mimovládnom aj univerzitnom prostredí. Rada číta severské kriminálky, mudruje o umení, dvakrát do týždňa chodí do kina, počúva advanced music, zo svojich ciest posiela stovky pohľadníc, nakupuje výhradne v second-handoch a snaží sa zodpovedne vychovávať svoju dcéru Tove Tui.

Your email address will not be published.

*/?>