fbpx

zo života

Najslávnejšia vianočná pieseň vznikala v horúci augustový deň

28.12.2020

Poznáme ju všetci, ale neotravuje nás. Vďaka Deanovi Martinovi.

Dean Martin je jedným z najpopulárnejších amerických umelcov v histórii.

Existuje pôvodná verzia, existuje folková verzia, jazzová aj soulová, Twisted Sister nahrali heavymetalovú verziu, vypočuť si môžete rapovú a Michael Bublé naspieval popovú verziu.

Slávne verzie je počuť aj s hlasmi Franka Sinatru, Carly Simon či legendárneho Roda Stewarta. Jedna je však najslávnejšia, takzvaná klasika, a práve tú poznáte aj vy.

V období pár mesiacov pred Vianocami začne podmanivý hlas s chytľavou melódiou spievať „Nech už sneží“ v jednej z najslávnejších a notoricky najznámejších vianočných piesní na svete.

Dean Martin nie je tvorcom piesne „Let it snow! Let it snow! Let it snow!“, ale keď ju v jeden horúci deň naspieval, žiadna verzia pred ním, ani po ňom, už nebola známejšia.

Na tento príbeh spomína aj portál U discover music.

Vianočná pieseň v horúci deň

Sammy Cahn a Jule Styne boli jednými z najslávnejších hudobných tvorcov v Zlatej ére popovej hudby v polovici 20. storočia.

Cahn na vrchole svojej popularity zarábal vraj až 1000 dolárov za slovo, a za svoju tvorbu získal medzi rokmi 1954 až 1963 štyri sošky Oscara.

V knihe Songwriter on Songwriting spomínal na horúci deň v Kalifornii v roku 1945. Cahn sa spýtal parťáka Stynesa, či nezbehnú dole na pláž, aby sa schladili.

„Prečo radšej nenapíšeme vianočnú pieseň?“ odvetil Stynes. Cahn okamžite zasadol za písací stroj a začal ťukať. „Ach, počasie vonku je strašné, ale oheň je tak slastný, a keďže nemáme kam inam ísť, nech už sneží, nech už sneží, nech už sneží.“

Prvýkrát pieseň nahrali v roku 1945 v štúdiu RCA Victor, a naspieval ju svojim skvelým hlbokým barytónom Vaughn Monroe. Napriek tomu, že v nej nezaznie zmienka o žiadnom sviatku, rádia aj obchodné centrá ju začali hrať počas vianočných sviatkov, a veľmi rýchlo sa stala populárnou.

Postupne ju prespievali Connee Boswellová a Woody Herman. Keď si zadáte skladbu na Youtube, nájdete aj mnoho ďalších verzií, či už od Franka Sinatru, ktorú nahral v roku 1950 s The Swanson Quartet, alebo … Deana Martina.

O vianočnej pesničke a smrti na Vianoce

Dean Martin je jednou z najpopulárnejších tvárí histórie amerického šoubiznisu. Podmanivý zjav aj hlas, narodený s charizmou, ktorou privádzal ženy do šialenstva. Bol skvelým komikom, spevákom aj hercom, priateľom Franka Sinatru či Sammyho Davisa Jr., a jeho vystúpenia v Las Vegas vyvolávali emócie ako tie Elvisové. Deana preto prezývali aj „The King of Cool!“.

Paradoxne, aj v auguste 1959, keď do štúdia Capital Records na holywoodskej 1750 North Vine Street vstúpil, bolo vonku horúco. Bol štvrtok, 6. augusta a Dean Martin práve prepisoval históriu jednej piesne. Ktokoľvek pred ním či po ňom skladbu naspieval, na seba nedokázali strhnúť takú pozornosť, ako on. Jeho „Let it snow! Let it snow! Let it snow!“ vyšla na albume A winter romance.

Na rozdiel od pôvodnej, podmanivej a o poznanie pokojnejšej verzie Vaughna Monroea je tá Martinova od prvého tónu viac ladená do sviatočnej, zimnej atmosféry, skladbu spoznáte od momentu, ako prvýkrát zaznie píšťalka v pozadí.

Vzápätí v chytľavom rytme nastúpi hlboký hlas Deana Martina, podobný Bingovi Crosbymu. Oboch spájal práve hlas, ktorý bol akoby stvorený na sviatočné, oslavné piesne.

A zrejme aj preto je najslávnejším interpretom pravdepodobne najslávnejšej vianočnej skladby, ktorá si drží tento status už vyše polstoročie a dnes ju poznáme už skôr pod skráteným názvom – „Let it snow!“. Skladba, v ktorej nezaznie ani slovo o Vianociach či inom sviatku, okamžite vytvárajú emócie pokoja a radosti z vianočných sviatkov a ako trubadúr pokojne a vytrvalo už roky ohlasujú príchod Vianoc.

A to len tak nezostarne.

Slávny umelec na rozdiel od svojej skladby zostarol a zomrel. Osud sa ukázal ako chlapík s čiernym humorom – na Martinovom náhrobnom kameni svieti dátum – 25.12.1995 – v USA dátum známy ako deň Vianoc.

0 likes

Author

Zoran Boškovič

Vyštudovaný novinár po anabáze v médiách teraz pracuje v reklamke. Miluje čítanie, najmä také, ktoré ho dokáže vystrašiť, čo sa dosiať podarilo iba Stephenovi Kingovi a H.P. Lovecraftovi. To isté platí pre filmy, no v tomto smere sa to podarilo už viacerým. Uvidíte ho buď čítať, pozerať filmy, alebo sa smiať. Divoko smiať.

Your email address will not be published.

*/?>