fbpx

zo života

Japonská prozaička ukazuje úprimnú lásku k mačkám

31.5.2021

Kocúrik Nana a jeho pán Satoru pozývajú na púť Japonskom sprevádzanú odhaľovaním smutného tajomstva.

Zápisky cestujúcej mačky

Túlavého kocúra zrazí auto a nebezpečne si zraní labku. Z posledných síl vyhľadá Satora, ktorý mu zvykne dávať jedlo. Ten sa o neho s radosťou postará. O dva mesiace si už ani jeden z nich nevie predstaviť život bez toho druhého.

Satoru si kocúra adoptuje a nazve ho Nana. Vzniká nádherné priateľstvo, ktoré musí po piatich rokoch náhle skončiť. Prečo sa chce Satoru vzdať svojho miláčika?

Zápisky cestujúcej mačky je prvý román japonskej prozaičky Hiro Arikawa preložený do slovenčiny.

Zamotané ako klbko

Tridsiatnik Satoru a Nana sa vydávajú naprieč Japonskom so zámerom nájsť Nanovi nový domov. Vzhľadom na doterajšie bezproblémové spolužitie to je veľmi podozrivé. Od začiatku je zrejmé, že kniha skrýva veľkú záhadu.

Napriek tomu ich cesta plynie ľahko a nerušene. Putujú v striebornej dodávke a navštevujú Satorových starých priateľov. Každé ďalšie stretnutie prináša dôkladnejší obraz o Satorovej minulosti.

Americký Time napísal: „Príbeh, ktorý Arikawa rozpráva, je nakoniec radostný, aj keď je opradený melanchóliou.”

Ústredná dvojica zažíva krásne dobrodružstvo. Nana vidí prvýkrát more, horu Fudži či pláne plné kvetov. Naskytá sa mu množstvo vnemov a zážitkov, na ktoré doteraz nemal dosah.

Vyzerá to tak, že spoločná cesta sa stáva dôležitejšou ako jej samotný cieľ – nájdenie nového domova. “Zbierame spomienky z našich ciest a zároveň sa vydávame na ďalšie,” premýšľa Nana.

Mačací nadhľad

Príbeh je podávaný mačacou optikou, taktiež je dopĺňaný vševediacim rozprávačom, ktorý oboznamuje s príhodami z minulosti.

Nanov pohľad je založený na zvieracích inštinktoch a na ich schopnosti pozorovať nás, ľudí. Číta svet okolo seba s humorom a mačacou nadradenosťou. Zároveň si drží zdravý odstup v čase, keď ľudia okolo neho emotívne podliehajú neočakávaným udalostiam.

Ktokoľvek, kto vlastnil mačku a premýšľal nad jej čudným správaním, sa bude isto smiať. Zdá sa, že autorka dokonale pozná vnímanie zvieraťa.

Satoru, pravý milovník mačiek, je ohľaduplný a starostlivý majiteľ. Jeho povaha pôsobí až idealisticky, najmä v kontraste s ostatnými protagonistami. Tí trpia buď nedostatkom sebavedomia, alebo sa zmietajú v nepríjemných pocitoch z minulosti.

Sonda do celoživotného priateľstva

Knihu je mimoriadne čítavá. Strohý štýl, akým je napísaná, však skrýva viacvrstevnatý rozbor partnerského, príbuzenského a kamarátskeho vzťahu.

Román je sondou do celoživotného priateľstva. Dáva na známosť, že pravých kamarátov nemusíme stretávať denne, no ochotne nám pomôžu pri riešení akýchkoľvek problémov.

Tunajšiemu čitateľovi sa spôsob, akým medzi sebou postavy komunikujú, bude javiť ako zdržanlivý. Je tu hmatateľná japonská mentalita, ktorá sa vyznačuje zdvorilosťou a formálnosťou vo vyjadrovaní. Satorovi priatelia ho nenútia otvárať témy, na ktoré sa necíti, a naopak. Debatujú pokojne, niekedy až hanblivo a na naše pomery prehnane slušne.

Zápisník cestujúcej mačky je najmä o láske k zvieraťu, o zdieľaní čistého, úprimného a hlbokého citu. Milovníci mačiek budú hýkať nad roztomilosťou príbehu, ktorá sa môže cynickému človeku zdať naivne krehká.

„Ktokoľvek, kto niekedy miloval svojho zvieracieho miláčika, si túto knihu prečíta s vďakou za pochopenie emócie, ktorá nás ako ľudské bytosti zušľachťuje,” veľavravne zhrnul britský denník Guardian.

0 likes

Author

Bibiána Hajdanyová

Latentná introvertka skrývaná za temperamentným zovňajškom extrovertky. Najradšej prepájam svoje záľuby – čítam telom, tancujem perom a píšem mysľou. Občas mi je jeden život málo, ale vždy sa snažím si z neho brať len to najlepšie. Som zbláznená do Charlesa Bukowského, soundtrackov k dobrým filmom a dlhých prechádzok s dlhými rozhovormi.

Your email address will not be published.

*/?>