fbpx

O knihách

Výnimočný adventný kalendár ukrytý v 24 kapitolách

21.11.2019

Prežite adventný čas s nádhernou vianočnou knihou Snehová sestra.

Úspešná nórska spisovateľka Maja Lunde prináša čitateľom neopakovateľný zážitok s dojímavým príbehom Snehová sestra, ktorý je navyše umocnený prekrásnymi ilustráciami Lisy Aisato.

Kniha je určená najmä pre deti, avšak rovnako očarí aj dospelých. Na prvý pohľad smutná téma je odľahčená opismi, ktoré navodia pravú vianočnú atmosféru.

Vianočná kniha Snehová sestra
Nechajte sa počas adventu unášať týmto krásnym príbehom o priateľstve
foto: Simona Jasová Trnková

Pri čítaní budete v nose cítiť vôňu ihličia a na jazyku chuť horúcej čokolády. Zbadáte krásu vianočných svetiel, objíme vás teplo domova a mráz vám vyštípe líca.

Deti potrebujú vedieť, že sú milované

Hlavný hrdina knihy, malý chlapec Julián, má veľmi rád Vianoce a každoročne sa nevie dočkať Štedrého dňa. Tento rok je však všetkému inak. Staršia sestra Juni ochorela a prednedávnom zomrela. Rodina prežíva hlboký smútok. Juliánovi rodičia sa nevedia preniesť cez neprekonateľnú bolesť. Chlapec má pocit, že z jeho rodičov ostali už len tiene, ktoré stratili schopnosť smiať sa a čo je horšie – prestali ho počúvať.

Jedinou Juliánovou útechou v ťažkom období sa stalo plávanie. Pri plávaní nemusí myslieť na nič, len na dýchanie, zábery a vodu. Jedného dňa pri plávaní zbadá Hedvigu, červenovlasé dievča, ako pritláča nos na okno plavárne. Nepozná ju, preto ho prekvapí, keď na neho čaká vonku pred plavárňou. Hedviga je veselé desaťročné dievča a Julián sa rýchlo nechá opantať jej bezstarostnosťou.

Hedviga ho spontánne pozve na horúcu čokoládu a Julián sa tak ocitne u nej doma, v nádherne vyzdobenom dome, kde čaro Vianoc dýcha z každého rohu. Očarený odchádza domov, kde ho znovu dobehne neutíchajúci žiaľ a nevšímavosť rodičov. Trápi ho najmä to, že do Štedrého dňa zostáva už len pár dní a u nich doma nie je o výzdobe a vianočnej atmosfére ani chýru.

Rád by to napravil, už len kvôli svojej mladšej sestre. Hedviga mu vnukne nápad, aby u nich doma oživil spomienku na Juni v čase, keď bola šťastná. Rozhodne sa preto vyhľadať fotografiu Juni so širokým úsmevom na tvári a vystaviť ju na viditeľnom mieste. Ako však zareagujú rodičia?

Priatelia, ktorí pre niečo prichádzajú

Predvianočné dni prežité v spoločnosti Hedvigy rýchlo ubiehali. Julián sa s ňou cítil dobre a dokonca ju prekvapil darčekom, ktorý spočiatku ani nechcela otvoriť, ale len preto, aby čo najdlhšie zažívala krásny pocit zvedavosti. Keď ho však otvorila, jej radosť bola obrovská.

Julián jej kúpil červené plavky s bodkami a okamžite sa vybrali do bazéna, aby ju naučil plávať. Nech sa však snažila akokoľvek, nešlo jej to. Aj keď ju Julián prvýkrát videl sklamanú, snažil sa ju podporovať. Hedviga mu chcela oplatiť jeho láskavosť a tak navrhla, že ona ho naučí korčuľovať. Keď však Julián zbadal Hedvigu na ľade, s akou ľahkosťou sa pohybuje, hľadel na ňu s údivom. Hedvigina láska ku korčuľovaniu má v príbehu aj oveľa hlbší význam, čo sa ukáže v závere príbehu. Julián zakrátko zistí, že Hedviga ukrýva veľké tajomstvo.

Po jedinečných zážitkoch, ktoré spolu Julián s Hedvigou zažili, nastáva Štedrý deň. Ako nakoniec Juliánova rodina oslávi Vianoce a akú dôležitú úlohu zohrá Julián v živote Hedvigy?

Nechajte sa počas adventu unášať týmto krásnym príbehom o priateľstve. Zastavte sa na chvíľu a prečítajte si spolu s vašimi deťmi 24 kapitol tejto krásnej vianočnej knihy pri svetle vyzdobeného stromčeka.

Napriek tomu, že Snehová sestra má smutný príbeh, prináša aj isté poučenie. Strata človeka je nesmierne ťažká, avšak je súčasťou života.

9 likes

Author

Simona Jasová Trnková

Milujúca mamina dvoch malých modrookých chlapcov, ktorá si popri každodenných povinnostiach vždy nájde čas na dobrú knihu a šálku voňavej kávy. Spolu so svojou rodinou žije v krásnom malebnom prostredí vidieka na strednom Slovensku. Zbožňuje dobré jedlo, výlety k vode, víkendy na chalupe a k tomu veľa veľa kníh.

Your email address will not be published.

*/?>