fbpx

Klasiky

Genialita medzi kvapkami krvi – Arthur Conan Doyle

6.3.2020

Sir Arthur Conan Doyle by dnes mohol byť azda spokojný, ako sa jeho legendárne detektívne duo rozšírilo po svete.

Nevedno či sa rodák zo škótskeho Edinburghu Sir Arthur Conan Doyle niekedy vôbec nazdával, aký ošiaľ vo svete jeho asociálny detektív spôsobí.

Sherlock Holmes, najmä v posledných rokoch, rozpútal šialenstvo, primárne vďaka seriálu z dielne BBC, ktorý preslávil  Benedicta Cumberbatcha (Sherlock Holmes) a Martina Freemana (John Watson), ale aj vďaka dvom úspešným filmom z pôvodného, doylovského, prostredia, kde si Sherlocka zahral obľúbený R. Downey Jr.

Benedict Cumberbatch ako Sherlock Holmes a Martin Freeman ako John Watson
zdroj: newspaper

Pani Marplová, Poirot, Holmes

Ľudská inteligencia a v prípade Holmesa by bolo možné hovoriť aj o genialite odjakživa ľudstvo fascinovala. O to viac, keď je niekto schopný z minimálnych, prípadne pre bežných ľudí nepostrehnuteľných, dôkazov dospieť k vyriešeniu zločinu.

Absolútne logické prepojenie informácií a poznatkov za neprimerane rýchly čas z Holmesa spravili detektívnu ikonu.

Ruka v ruke s pani MarplovouPoirotom sa zaradil k v vedúcim postavám britskej detektívnej literatúry. Kým však pani Marplová a Poirot zachovávajú isté dekórum, aj keď práve diskutujú o mŕtvole, Sherlock sa vymyká akýmkoľvek pravidlám.

Prvá zmienka o Sherlockovi Holmesovi je datovaná v roku 1887. Asi najznámejším dielom je Pes baskervilský a známy Stratený svet – taktiež vo filmovej podobe.
zdroj: arthur-conan-doyle.com

Sarkastickými poznámkami precedenými cez prúd detailov, ktoré jeho okolie trestuhodne odignorovalo, kriticky a objektívne zhodnotí svoje okolie, bez ohľadu na to, či sa niekoho jeho dedukcie a analýzy bytostne dotýkajú alebo nie.

Jeho fantastické dedukčné a pozorovateľské schopnosti boli cibrené aj vďaka jeho ešte inteligentnejšiemu bratovi Mycroftovi.

Holmes a Moriarty. Dve strany jednej mince

V byte číslo 221 na ulici Baker Street v Londýne Holmes počas hrania na husle premýšľa nad riešeniami zločinov a súčasne vnútorne bojuje so svojím najväčším nepriateľom, Jamesom Moriartym.

Čitateľov nefascinuje len abnormálnosť Holmesa, ale aj samotného Moriartyho. Zloduch par excellence sa svojou prefíkanosťou a morbídnou kreativitou zahráva so Sherlockovou a súbežne aj čitateľovou mysľou.

Moriartyho arogantná sebaistota Sherlocka viackrát odzbrojí, ale, našťastie, vždy si stihne upratať vnútorné dedukčné stredisko a zločiny vyriešiť. Doyle prostredníctvom Moriartyho vytvoril dokonalý protiklad dvoch stránok geniálnej mysle, s ktorými mozog koexistuje.

Jednu tvorí partner geniálneho detektíva John Watson, ktorý drží Sherlocka pri zemi a snaží sa ho postaviť pred očividné skutočnosti. Druhú zase James Moriarty, konštruujúci nepredstaviteľné scenáre. Sherlock bez nich nemôže existovať, Watson drží jeho genialitu v rovinách ľudských a Moriarty jej búra hranice.

Hodnotné diela klasickej literatúry s novými prekladmi, ilustráciami a dizajnom aj vo vydavateľstve Snowmouse publishing.
zdroj: Instagram snowmousepublishing

A síce všetci vedia, že aj brilantný a nenahraditeľný Sherlock mal svoje mory v podobe depresií, neznesiteľnej náladovosti, stihomamu a nečinnosti mysle, ktorá je najšťastnejšia v kolotoči vrážd, prepadnutí a nejasných udalostí, aktivizoval dávkou kokaínu, nepôsobí to ako odrádzajúce elementy, skôr naopak.

V očiach čitateľa Sherlock schádza z piedestálu dokonalosti a zaraďuje sa medzi obyčajných smrteľníkov, ktorí sú, podobne ako on, zraniteľní a chybujúci.

8 likes

Author

Barbora Tatierska

Som tvor, čo nevie prestať rozprávať o Škandinávii počas vŕtania sa v záhrade. Mojimi životnými konštantami sú knihy, umenie, káva, príroda a arabsko-indická kuchyňa. Pokiaľ ma nezastihnete pracovať, tak sa viac ako pravdepodobne nachádzam v najbližšom lese s nosom v knihe.

Your email address will not be published.

*/?>