fbpx

O knihách

Krehkosť tínedžerskej duše zobrazená v bolestivom románe

22.3.2020

Román Pôjdem tam, kam pôjdeš ty odkrýva citlivú tému straty blízkej osoby a vyrovnávanie sa s ťažkým pocitom smútku.

Nina Lacour je autorka viacerých kníh pre mladých. V slovenskom preklade vyšli dve jej knihy, pričom slovenským debutom sa stala kniha Všetko je tak, ako má byť a najnovšie u nás môžeme čítať román Pôjdem tam, kam pôjdeš ty. Útle knihy napísané krásne a s citom. Autorkina schopnosť pracovať so slovom je jedinečná a aj napriek kratšiemu rozsahu textu, dokáže zachytiť dokonalú hĺbku príbehov.

Kniha o veľkej strate a o vyrovnávaní sa so smrťou v chúlostivom tínedžerskom veku.
foto: IG Simon_Jasova_

Spleť románu a denníkových zápiskov

Hlavnou postavou románu Pôjdem tam, kam pôjdeš ty je šestnásťročná Caitlin, ktorá len nedávno prišla o najlepšiu kamarátku Ingrid. Caitlin sa snaží vyrovnať s obrovskou stratou a prázdnotou v duši. Bezvýsledne. Nesmierny smútok znásobuje aj fakt, že najlepšia priateľka si siahla na život. V mysli analyzuje všetko, čo spolu s Ingrid prežili a hľadá tak príčinu, prečo sa kamarátka rozhodla ukončiť život. Vnútorne ju ničí skutočnosť, že vôbec netušila o depresiách svojej najlepšej priateľky. Práve naopak, až do toho desivého momentu si myslela, že sú spriaznené duše.

Jedného dňa Caitlin vo svojej izbe nájde denník, nenápadne ukrytý pod posteľou. Musela jej ho tam nechať Ingrid v posledný večer pred smrťou. Caitlin číta riadky pomaly, pretože odďaľuje deň, keď ho dočíta a o Ingrid sa už nič nové nedozvie.

Denník obsahuje kresby, krátke zápisky venované osobám, na ktorých Ingrid záležalo a v závere list na rozlúčku pre Caitlin. Práve vďaka denníku Caitlin postupne prekoná najväčší smútok a zaradí sa naspäť do života medzi svojich rovesníkov.

Nádej, ktorá zväčša prichádza po zničujúcom smútku

Záver románu napriek všetkému, čo musela Caitlin prežiť, dýcha nádejou. Pochopila, že nič už nebude ako predtým a ona musí žiť ďalej. Román je sčasti napísaný podľa skutočnej udalosti, čo autorka priznáva v úplnom závere svojho knižného debutu.

Kniha je ideálna pre svoju cieľovú skupinu približne 16-18 rokov, je napísaná jednoducho, nie však povrchne. Napriek mimoriadne smutnej téme má zaujímavý dej a realistickú hlavnú postavu Caitlin, ktorá čitateľa sprevádza všetkými fázami svojho smútku.  Kniha Pôjdem tam, kam pôjdeš ty má čo povedať i rodičom a učiteľom, pretože či chceme alebo nie, samovraždy mladých ľudí sú nadčasovou témou.

zdroj: IG Nina Lacour

Nina LaCour Najpredávanejšia a ocenená americká autorka štyroch kriticky uznávaných young adult románov. V slovenskom preklade vyšli dve jej knihy, pričom slovenským debutom sa stala kniha Všetko je tak, ako má byť a najnovšie u nás môžeme čítať román Pôjdem tam, kam pôjdeš ty. Nina žije v Kalifornii, miluje varenie, záhradníctvo a jednodňové výlety cez stále sa inšpirujúce oblasti severnej Kalifornie so svojou manželkou a ich dcérou Juliet.

Instagram: @nina_lacour

Twitter: @nina_lacour

5 likes

Author

Simona Jasová Trnková

Milujúca mamina dvoch malých modrookých chlapcov, ktorá si popri každodenných povinnostiach vždy nájde čas na dobrú knihu a šálku voňavej kávy. Spolu so svojou rodinou žije v krásnom malebnom prostredí vidieka na strednom Slovensku. Zbožňuje dobré jedlo, výlety k vode, víkendy na chalupe a k tomu veľa veľa kníh.

Your email address will not be published.

*/?>