fbpx

O knihách

Grécky poklad ~ Irving Stone

4.10.2019

Knihy ~ Recenzie
4 minúty čítania

„Archeológia sa nestane vedou, kým neprestane byť filológiou, kým vedci nevyjdú zo svojich knižníc a nezačnú kopať v zemi. To je práve to, čo zamýšľam urobiť. A preto si hľadám grécku manželku. Bude to Božia ruka na mojom pleci. Môj grécky poklad.“

Po románoch Smäd po životeAgónia a extáza prichádza na pulty kníhkupectiev ďalšia z dielne biografických kníh svetoznámeho autora Irvinga Stona s názvom Grécky poklad. Tento jedinečný román mapuje životnú cestu slávneho objaviteľa Tróje a Mykén, Heinricha Schliemanna. Táto vyše 500-stranová kniha je predovšetkým o ňom, o jeho archeologických víziách a silnej túžbe odostrieť ľudstvu vysnívanú Homérovu Tróju. K tomuto mu mala dopomôcť jeho grécka manželka Sofia.

STvorba Irving Stone
foto: Slovenský spisovateľ

Ak ste o tomto pánovi ešte nepočuli, v spojení s Gréckom a jeho archeologickou minulosťou je Heinrich Schliemann ako síce amatérsky, ale zato cieľavedomý archeológ úzko spätý nielen vďaka svojej vášni a snu objaviť miesto, ktoré antický básnik Homér spomína vo svojej Iliade a Odyseii, ale aj vďaka manželstvu s krásnou Sofiou Engastromenosovovou. Ide vskutku o zaujímavú osobnosť, ktorú nie je ľahké v gréckych dejinách len tak prehliadnuť.

V knihe je opísaná väčšia časť ich spoločného života, od ich prvotného stretnutia až po samotný koniec Schliemannovej životnej cesty. Nebudem klamať, ak poviem, že som sa na túto knihu veľmi tešila, najmä po tom čo som tento rok navštívila Grécko a tento román mi úplne zapasoval do vlastných cestovateľských spomienok. Je naozaj jedinečné čítať o niečom, čo som mohla vidieť aj na vlastné oči. Z knihy som sa dozvedela mnoho zaujímavých informácií.

Táto kniha bude baviť predovšetkým milovníkov histórie a životopisných románov. Je to veľmi príjemná a presná kniha o živote jedného ctižiadostivého, nezlomného muža, ktorého nezastavilo ani množstvo prekážok, aby dospel k svojmu snu a celoživotnému cieľu – objaviť neobjavené. Autor je majster v písaní, treba uznať, že čerpal z historicky dôležitých zdrojov. Páčilo sa mi, že vykreslil postavu Heinricha, aj jeho Sofiu veľmi realistickým a verným dojmom. Tak ako vyzdvihoval ich skutky, cnosti a sny, rovnako dobre vedel opísať aj ich negatívne vlastnosti a rozhodnutia.

Knihy Irving Stone
foto: Terézia Zoľáková

Kniha Grécky poklad sa skladá z deviatich kníh, ktoré môžeme nahradiť aj hlavnými kapitolami, ktoré dejovo rozdeľujú román do dôležitých medzníkov života Schliemannovcov, od ich zoznámenia, manželstva, prvých vykopávok, sťahovania, menších neúspechov až po ich vlastné víťazstvá a dni uznania a slávy.

Tento román je veľkým obohatením nielen mojej knižnice, ale celkového rozhľadu po historickej, aj osobnostnej stránke. Nedá sa mu nič vytknúť, lebo kritizovať Irvinga Stona je naozaj veľmi ťažké a takmer nemožné. Aj keď som si čítanie tejto knihy rozdelila na dlhšie obdobie, na konci musím priznať, že ma nadchla najmä tá druhá polovica knihy. Postupné odkrývanie histórie, jednotlivé úryvky z Homérových básní, ale najmä tá ľudská stránka knihy a jej postáv bola tá najlepšia možnosť ako pochopiť nezlomnosť ľudskej povahy a odvahy čeliť životným prekážkam.

Heinrich Schliemann bol rodený génius a jeden z najväčších priekopníkov na svete. Postavil sa proti vedcom, historikom, filológom, z ktorých ani jeden neveril, že Trója existovala a všetkým dokázal, že sa mýlia. Samotný Schliemann sa raz vyjadril

„Chcem, aby svet prežíval naše vykopávky a objavy tak, ako k nim dochádza, hodinu za hodinou, deň za dňom. Keď počas práce vyslovím nejaký názor, robím to preto, lebo som presvedčený o správnosti svojej metódy. Keď sa neskôr ukáže, že som sa pomýlil, čestne sa k tomu priznám a vyslovím ďalší názor, o ktorom som takisto presvedčený, že je správny. Takto ľudia sledujú nielen každý náš objav, ale sa dozvedia aj každú našu myšlienku. To je jediný spôsob, ako sa verejnosť môže zúčastniť na našich vykopávkach.“      

foto: Terézia Zoľáková

Ak by som žila v rokoch 1871 – 1890, kedy sa Heinrichovi Schliemannovi a jeho manželke Sofii podarilo odkryť ľudstvu historické poklady z Tróje a Mykén, bola by som ich veľkou obdivovateľkou. Na druhej strane im však ani zďaleka nezávidím ich neľahký život, počnúc fyzickou únavou, sťahovaním, neustálym čakaním na povolenia, bezradnosťou, nedôverou  a závisťou vedcov, historikov i strážcov pokladov. Ich život bol aj napriek malým neúspechom poznamenaný veľkolepým objavením strateného mesta, ktoré mnoho renomovaných archeológov považovalo za mýtus. A predsa sa im to podarilo.

Grécky poklad je pôsobivo napísaný román, ktorý by nemal ujsť pozornosti čitateľov, ktorí majú radi dejiny, osobnosti a život. Ja som si jeho čítanie užila a nemôžem túto knihu hodnotiť inak, ako výbornú beletriu.  

6 likes

Author

Terézia Zoľáková

Som introvert s ukecanými výchylkami. Milujem knihy už od detstva, cestovanie a turistiku od dospelosti, fotografovanie za posledných pár rokov a momentálne som našla záľubu v pečení a záhradčení. A to najlepšie na koniec: môj vek neuhádnete ? Pokiaľ neuvidíte čierne na bielom.

Your email address will not be published.

*/?>