fbpx

zo života

Banksy: Slávny umelec, ktorému to so sprejom príliš nejde

30.10.2019

Tajuplný umelec Banksy je na scéne od 90. rokov. Stal sa z neho jeden z najslávnejších streetartových umelcov našej generácie.

Dievčatku vejú vlasy aj šaty, dá sa tušiť jej sklamaný výraz v nekonkrétnej tvári. Ľavú ruku naťahuje za červeným balónikom v tvare srdca. Nikdy ho nechytí. Nemôže, pretože podobne ako ten balón, ani ona sa nehýbe. Je len metaforou.

Čoho? Straty ľudskosti? Lásky? Hľadať odpoveď na túto otázku bude záujemca, ktorý obraz vydražil v roku 2018 v aukčnej sieni Sotheby’s.

Dražiteľ udrel kladivkom a vyhlásil – predané! Za vyše milión libier. A v tej sekunde sa neveriacke pohľady prítomných začali upínať na obraz. Žena tesne pred ním si dala ruku pred ústa.

Obraz sa začal vysúvať z rámu, ktorý fungoval ako skartovač. Zastavil sa až za polovicou. Polovica obrazu ostala v ráme neporušená, druhá polovica pripomínala viac talianske cestoviny, než umelecké dielo.

V sieni nastala mierna panika, zamestnanci zvesili obraz, aby situáciu dostali pod kontrolu. Netušili však, že to má pod kontrolou niekto úplne iný. “Odchádza, odchádza… a je preč,” napísal autor slávneho diela Dievča s červeným balónom na Instagrame.

Autor, ktorého pozná celý svet pod menom Banksy.

Video so skartovaným obrazom
zdroj: youtube

Britský parlament plný šimpanzov

Slávny britský streetartový umelec nasprejoval Dievča s červeným balónom v roku 2002 na stenu v britskej štvrti Shoreditch. Vo videu, ktoré po slávnej skartácii ukázal, vysvetlil, že pred niekoľkými rokmi do rámu vložil zariadenie s ostrými čepeľami.

Prečo? Nechcel, aby sa jeho obraz stal predmetom aukcie. Pred rokmi neveril, že by si niekto kúpil takú hlúposť. Dlhé roky veľmi jasne ukazuje svoj názor na vojny, konzumnú spoločnosť, kapitalizmus aj globalizmus. Prečo by chcel byť sám jeho predmetom?

V rozhovore pre Village Voice Banksy vyhlásil: “Komerčný úspech je pre grafity umelca znakom zlyhania.”

Televízia CBS nazvala reportáž o tomto čine: “Banksyho posledný výsmech.” Nezmysel. Banksy sa bude smiať aj vysmievať kedykoľvek, keď mu to zíde na um. Keď ho budú chcieť naviesť na niečo, čo sa mu nepáči, alebo nebodaj proti čomu bojuje.

Dievča s červeným balónom od Banksyho
Dievča s červeným balónom od Banksyho
foto: Zorro4 – Pixabay

Mimoriadne aktuálne pôsobí aj ďalšie z Banksyho diel. Na začiatku októbra tohto roku vydražili v Sotheby’s obraz s názvom Devolved Parliament – Decentralizovaný parlament. V epickom výjave je britský parlament plný šimpanzov namiesto politikov.

Dielo bolo vydražené za 9,9 milióna libier (11,1 milióna eur), čo je zatiaľ najviac za Banksyho obraz. V ostatných rokoch sa tak stal jedným z najhodnotnejších umelcov na svete.

“Nech sedíte na ktorejkoľvek strane debaty o Brexite, niet pochýb o tom, že toto dielo je dnes aktuálnejšie než kedykoľvek predtým. Zachytáva bezprecedentné úrovne politického chaosu a potvrdzuje Banksyho ako satyrického polemika našej doby,” vyhlásil pre Guardian Alex Branczik z aukčného domu Sotheby’s.

Banksy, ktorého Branczik nazval moderným Voltairom, v diele zachytáva, že britského parlamentu, ktorý je považovaný za jednu z kolísok demokracie, sa zmocňujú prízemné, animálne pudy.

“Tento obraz som vytvoril pred 10 rokmi. Múzeum v Bristole to opäť vystavuje pri príležitosti Brexitu. Teraz sa smejete, no jedného dňa to tu nebude riadiť nikto,” napísal na začiatku roku 2019 Banksy na Instagrame.

Kto je Banksy?

Podľa obrazu Decentralizovaný parlament sa Banksy narodil v roku 1974 a jeho domovským mestom je Bristol, v ktorom s grafity ajzačínal na začiatku 90. rokov.

Pri tvorbe ho inšpiroval francúzsky umelec s pseudonymom Blek Le Rat, ktorý používal satiru v politickej rebélii. Od Francúza si požičal aj využívanie šablón. Vďaka nim môže Banksy produkovať diela presnejšie, krajšie a rýchlejšie. Ako sám priznal, so sprejom v ruke mu to aj tak nejde.

Toto je Blek Le Rat, ktorý inšpiroval Banksyho
Toto je Blek Le Rat, ktorý inšpiroval Banksyho

Slávnym sa stal na začiatku tohto tisícročia. Podobne príznačným, ako je grafity štýl, je však pre Banksyho anonymita. “Keď niečo chcete povedať a chcete, aby vás ľudia počúvali, musíte nosiť masku,” vyhlásil podľa BBC.

Na slávne odtajnenie skutočnej identity Banksyho sa zrejme tešiť tak skoro nemôžeme. “Anonymita je pre Banskyho mimoriadne, mimoriadne dôležitá,” tvrdí pre iTV Richard Jones, šéf bristolského knižného vydavateľstva Tangent Books, ktoré vydalo niekoľko kníh o Banksym aj o bristolskom pouličnom umení.

Podobne, ako svetové médiá aj fanúšikovia, aj my, môžeme len hádať.

Dlho sa diskutovalo o tom, že Banksy je umelecké meno zakladateľa trip-hopovej kapely Massive Attack Roberta „3D“ Del Naju. Kapela je, podobne ako Banksy, z anglického Bristolu, a Del Naja bol pred jej založením známym a vplyvným pouličným grafity umelcom.

Najväčšiu pravdepodobnosť však odborníci dávajú bristolskému umelcovi Robinovi Gunninghamovi. Pre fanúšikov je v jeho prípade istotou fakt, že Banksyho presun tvorby z Bristolu do Londýna sa udial prakticky v tom istom čase, ako sa do hlavného mesta presunul aj Gunningham.

K rovnakému záveru došiel aj kurátor a expert na pouličné umenie Carlo McCormick, ktorého oslovil portál Artnet News, aby percentuálne ohodnotil 10 najpravdepodobnejších alternatív.

Gunninghamovi dal najviac – 75 percent.

A prečo práve grafity? Odpovedá sám Banksy, ktorého citovala BBC: “Grafity je jednou z mála vecí, ktoré máte, keď nemáte takmer nič.”

Forbes jeho majetok ohodnotil na 20 miliónov dolárov a zberateľmi jeho diel sú okrem iných aj slávni herci Brad Pitt a Angelina Jolie.

Galériou je celý svet

Banksy je výnimočne konkrétnym a presným komentátorom svetového diania. Je politickým aktivistom, umelcom, príležitostne aj spisovateľom či režisérom. Ide o to, z akého uhla sa práve na jeho kariéru pozriete.

Muž, ktorý hádže kyticu kveto od Banksyho
Muž, ktorý hádže kyticu kveto od Banksyho

V drvivej väčšine prípadov sa vyjadruje k mimoriadne aktuálnym otázkam svetového diania. V roku 2017 nasprejoval na stenu v anglickom prístavnom meste Dover obrovský výjav komentujúci Brexit.

Muž na rebríku s kladivom a klinom odstraňuje jednu zo žltých hviezd na obrovskej vlajke Európskej únie. Svedectvom doby je aj chlapec hltajúci padajúci sneh. Podobne ako v silnej scéne seriálu Černobyl na HBO však pri komplexnejšom pohľade pochopíme, že nejde o sneh.

Z druhej strany garáže vo waleskom oceliarskom meste Port Talbot vidíme, že je to popol z horiaceho kontajnera. Port Talbot je známe svojim znečisteným ovzduším, najmä kvôli miestnym oceliarňam. Niektorí si myslia, že Banksy týmto mikrovýjavom komentuje aj klimatické zmeny, dnes aktuálnejšie, než kedykoľvek predtým.

Garáž sa stala navštevovaným miestom. Zaujímala aj obchodníkov s umením, ktorí chceli od majiteľa garáže dielo kúpiť. Napokon sa predalo za vyše 100-tisíc libier.

Jedným z diel, ktoré Banksy spomína vo svojej knihe Stena a mier (Wall and Piece) z roku 2005 veľmi vela, je muž, vandal so šatkou cez nos a ústa, ktorý hádže kyticu farebných kvetov.

Dielo, ktorým Banksy prekvapil obyvateľov Jeruzalema, dáva tušiť, že v skutočnom živote by muž nemal v ruke kvety, ale kameň, azda i molotovov koktejl. V roku 2005 bol v Jeruzaleme pochod gayov, na ktorom zabili troch ľudí.

Reagoval Banksy na toto? Azda na neustálu nevraživosť medzi Izraelom a Palestínou? Alebo na neustále vojnové konflikty na Blízkom východe? Ťažko povedať. Mohli to byť všetky tri menované udalosti, no mohlo to byť aj niečo iné.

Niektorí považujú Banksyho za génia, Voltaira našej doby, iní zase za obyčajného vandala, podobne, ako iných grafity umelcov.

Je umelcom. Nevystavuje v galériách, avšak galériou sa pre neho stáva celý svet.

Jeho diela sa totiž objavili prakticky v každom kúte planéty – v USA, vo Veľkej Británii, v Austrálii, na Jamajke, v Kanade, Francúzsku, Izraeli aj Palestíne.

“Neexistuje nič nebezpečnejšie než niekto, kto chce urobiť zo sveta lepšie miesto,” dodáva Banksy.

4 likes

Author

Zoran Boškovič

Vyštudovaný novinár po anabáze v médiách teraz pracuje v reklamke. Miluje čítanie, najmä také, ktoré ho dokáže vystrašiť, čo sa dosiať podarilo iba Stephenovi Kingovi a H.P. Lovecraftovi. To isté platí pre filmy, no v tomto smere sa to podarilo už viacerým. Uvidíte ho buď čítať, pozerať filmy, alebo sa smiať. Divoko smiať.

Your email address will not be published.

*/?>