fbpx

O knihách

3 vojnové príbehy, ktoré zostávajú v srdciach čitateľov

2.3.2020

Prinášame prehľad detských kníh, v ktorých hlavní hrdinovia prežívajú hraničné situácie vo vojnových časoch.

Môže sa zdať, že kníh s témou vojny či holokaustu vychádza každý rok priveľa. Avšak posledná generácia svedkov krutých vojnových udalostí už vymiera, a aj tí, ktorí doteraz o svojich prežitých traumách mlčali, majú s odstupom času potrebu rozpovedať svoj príbeh.

Vojnové svedectvá sú preto vzácne a každé jedno je jedinečné. Prečo je dôležité pripomínať si ich a odovzdávať mladším generáciám? Najmä preto, aby sa na vojnové obete nezabudlo, a aby sa podobné hrôzy už nikdy neopakovali. Je nesmierne prínosné, že vznikajú knihy s touto vážnou témou určené práve pre detských čitateľov.  

Predstavíme vám 3 vojnové knihy, ktoré sú nielen poučné a hodnotné, ale aj krásne a citlivo napísané a zaručene natrvalo zostanú v srdciach i mysliach detí.

Tara Lynn Masihová – Moje skutočné meno je Hanna

„Nechcem odísť. Nechcem opustiť svoj domov. Nechcem opustiť svoju posteľ ani školu. Nechcem tu nechať svoje topánky.“ Mama si kľakne k Leebe a objíme ju. „Leeba, topánky sa dajú nahradiť, rovnako ako dom či posteľ. No nikdy nenahradíme taký zázrak, akým si ty, Leeba. Musíme odísť, aby sme zachránili teba a Hannu so Symonom.“

 Príbeh jednej židovskej rodiny z Ukrajiny, ktorá druhú svetovú vojnu prežila skrývaním sa v lese a neskôr v hlbokej tme jaskyne.
Foto: Simona Jasová Trnková

Kam by ste so svojou rodinou odišli, keby ste vedeli, že vám ide o život? A ako vysvetliť malým deťom, že musia opustiť svoj milovaný domov? Snáď také niečo už nikdy nebude musieť ľudstvo riešiť. Židovská rodina Hanny Slivkovej sa rozhodla prežiť za každú cenu a len s niekoľkými nevyhnutnými vecami sa ukryjú do nehostinných podmienok chatrče uprostred hlbokého lesa. Onedlho však zistia, že ani les už nie je bezpečný. Po dlhých úvahách sa spolu s ďalšími dvoma rodinami vtiahnu úzkym otvorom do podzemnej jaskyne, kde takmer zázrakom prežijú do konca vojny. Príbeh očami dospievajúcej Hanny, ktorá musela zahodiť posledné dni svojho šťastného detstva a rýchlo sa stať dospelou, aby sa stala nápomocnou svojej rodine, je nesmierne pútavý a miestami až neuveriteľný. Hanna Slivková je síce len literárnou postavou, avšak autorka do nej preniesla skutočné zážitky Esther Stemerovej a ďalších ukrajinských židovských rodín, ktoré prežili 2. svetovú vojnu tak, že sa ukryli do jaskýň, kde strávili až 511 dní.

Kniha Moje skutočné meno je Hanna je náhľadom do vnútra hlavnej postavy, do jej vnútorného prežívania hraničnej situácie, čo núti čitateľa zamyslieť sa nad tým, ako by konal on na jej mieste. Pre dnešných tínedžerov je tento príbeh nie len poučný z historického hľadiska, ale aj obohacujúci. Pretože čítanie takýchto príbehov vedie k empatii a poznávaniu dôležitých životných hodnôt.

Pretože nič nemá väčšiu cenu ako ľudský život.

Lois Lowryová – Spočítaj hviezdy

„Annemarie hľadela z okna na oblohu. Všetko jej bolo také známe, cítila sa príjemne. Hrozby akoby boli len čudnými výmyslami, ako príbehy o duchoch, ktoré si vymýšľajú deti, aby sa navzájom strašili. Nič z toho sa v skutočnosti nemôže stať. Annemarie sa cítila úplne v bezpečí – doma, s rodičmi vo vedľajšej izbe a s najlepšou kamarátkou, ktorá spí vedľa nej. Spokojne zívla a privrela oči. O niekoľko hodín, ešte za tmy, ju náhle zobudilo silné klopanie na dvere ich bytu.“

Čitateľ očami mladého dievčaťa sleduje priebeh dánskeho odboja, vyrozprávaný s hrdosťou a nádejou, pretože celý národ sa zomkol, aby zachránil židovské obyvateľstvo. Dáni potajomky prepašovali takmer sedemtisíc ľudí cez more do slobodného Švédska.
Foto: Simona Jasová Trnková

Annemarie má 10 rokov a spolu so svojou rodinou spokojne žije v Kodani. Spolu s jej najlepšou kamarátkou Ellen si spočiatku vojnu príliš neuvedomujú, žijú si svoj bezstarostný detský život. Vojnu pociťujú akurát v tom, že na ulici často natrafia na hliadkujúcich vojakov a v obchodoch je dostať len veľmi obmedzené množstvo potravín. Ellen a jej rodičia sú však Židia a skutočný strach si Annemarie uvedomí až vtedy, keď nemeckí vojaci začnú prehľadávať byty a zhromažďovať Židov do transportov. Rodičia malej Annemarie neváhajú, uchýlia Ellen k sebe a predstierajú, že je ich dcéra. Doma to však nie je bezpečné a tak cestujú spolu s Ellen na vidiek k Annemarinmu strýkovi Henrikovi, ktorý je rybár. Annemarie postupne prichádza na to, čo jej rodičia spolu so strýkom Henrikom plánujú. Potrebujú zachrániť svojich židovských priateľov a to za každú cenu. Annemarie sa stáva dôležitou súčasťou záchrany svojej najlepšej priateľky a jej rodičov. Dokáže svoju obrovskú odvahu a veľa vecí pritom pochopí.

V knihe Spočítaj hviezdy si detský čitateľ uvedomí, aké dôležité je nezištne pomáhať svojim blízkym, ktorí sa ocitnú v ťažkej životnej situácii.

John BoyneZostaň, kde si, a potom odíď

„Vojna sa nikdy neskončí!“ zakričal Alfie a predklonil sa. „Potrvá večne!“

Kniha vhodná a najmä dôležitá pre všetky vekové kategórie.
Prečítate si? 

zdroj: Instagram booklabsk

Kniha Zostaň, kde si, a potom odíď sa líši tým, že zobrazuje obdobie prvej svetovej vojny, teda prvý veľký vojnový konflikt 20.storočia.  Detský hrdina v tejto knihe sa volá Alfie a keď vypukne vojna, má len 5 rokov. Jeho otec sa dobrovoľne prihlási do armády, aj keď synovi krátko predtým sľúbil, že tak neurobí. Alfie pocíti vojnu najmä v tom, že vyrastá bez otca, ale aj v tom, že zodpovednosť za rodinu musí prebrať jeho mama. Vojna trvá už 4 roky a Alfie o otcovi stále nič nevie. Všetci hovoria, že vojna skončí do Vianoc. Ale pravda je taká, že nikto netuší do ktorých. Veta sa stala symbolom nádeje a zároveň bezvýchodiskovosti situácie. Alfie si začne privyrábať ako čistič topánok a jedného dňa pri práci narazí v papieroch jedného lekára na otcove meno a zistí, že sa nachádza v nemocnici pre vojakov. Záver knihy je pozitívny, dojemný a chytí za srdce každého, nie len detského čitateľa. 

Pre dnešné deti, ktoré majú všetkého dostatok, dokonca až nadbytok, je bieda v časoch vojny takmer až nepredstaviteľná. Kniha deťom odhalí všetky okolnosti vojny priamo a zároveň jednoducho. A Alfie? V očiach detí sa stáva nebojácnym hrdinom, ktorý je odhodlaný napriek akýmkoľvek prekážkam priviesť svojho otca po toľkých rokoch späť domov. 

7 likes

Author

Simona Jasová Trnková

Milujúca mamina dvoch malých modrookých chlapcov, ktorá si popri každodenných povinnostiach vždy nájde čas na dobrú knihu a šálku voňavej kávy. Spolu so svojou rodinou žije v krásnom malebnom prostredí vidieka na strednom Slovensku. Zbožňuje dobré jedlo, výlety k vode, víkendy na chalupe a k tomu veľa veľa kníh.

Your email address will not be published.

*/?>