fbpx

O knihách

Cookova Genéza znamená jediné: Legendárny autor nestarne

12.10.2020

Značky:, , , ,

Najnovší triler Robina Cooka nám predstavuje nový spôsob odhalenia vraha vďaka DNA analýze.

Genéza Robin Cook
Robin Cook: Genéza
Foto: Caroline Turazová

Robin Cook, strojca lekárskeho napätia, opäť raz vyvoláva u čitateľa zimomriavky… Tento hlboký triler vás určite udrží v napätí.“ povedala Nancy Carty Lepri pre The New York Journal of Books.

V dvanástom dieli série s Jackom Stapletonom a Laurie Montgomeryovou sa hlavná súdna lekárka Laurie stretáva v pitevni s prípadom, s ktorým sa vo svojej kariére stretla už mnohokrát. Na pitevnom stole jej leží telo 28-ročnej ženy, sociálnej pracovníčky Kery Jacobsenovej, ktorá sa údajne predávkovala.

Okrem Laurie sa na pitve podieľa aj mladá rezidentka Aria Nicholsonová, ktorá je v rámci štvorročného patologickoanatomického programu na cirkulácii na Ústave hlavného súdneho lekárstva.

Pitva však obe doktorky nesmierne prekvapí.

Prekvapivé závery pitvy

Síce sa potvrdila prítomnosť opiátov, no už len pľúca či mozog dokazujú, že nedošlo k úplne bežnému predávkovaniu, ako býva zvykom.Navyše, rodinní príslušníci a priatelia tvrdia, že Kera by sa drog ani nedotkla.

Prípad naberá na obrátkach, keď v maternici objavia niekoľkotýždňový plod. Nikto netuší, kto by mohol byť otcom dieťaťa a zdá sa, že by to mohol byť práve on, kto by vyšetrovateľov priviedol k jej vrahovi.

Laurie však myseľ zamestnáva najmä niečo úplne iné. Už dlhú dobu vie, že má mutáciu génu BRCA1, a tak sa pri každej kontrole obáva toho najhoršieho. Na tej poslednej magnetická rezonancia objavila pochybnú léziu, a tak sa musí podrobiť operácii.

Sama tak zvádza vnútorný boj. Bojí sa nielen o seba, ale aj o svoju rodinu, o malé deti a manžela.

Prípad smrti Kery však úplne pohltí Ariu, ktorá pátra ďalej. Zisťuje, že Kera mávala neskoré nočné návštevy, a tak sa jej podozrenie stupňuje. Za pomoci Kerinej priateľky, Madison, sa jej tak otvárajú dvere k ďalšiemu pokroku vo vyšetrovaní.

Nový prínos pre súdne lekárstvo

Vďaka DNA matky a plodu je totiž možné odhaliť časť DNA, ktorá pochádza od otca. Genealogická databáza ich môže nasmerovať aspoň k nejakému príbuznému tajomného otca, ktorého Aria pracovne nazvala Sukničkár. Jej bádanie tak predstavuje úplne nový prínos pre súdne lekárstvo.

Všetko však skomplikuje náhla smrť Madison, okolo ktorej sú mnohé nezodpovedané otázky. Čo spôsobilo jej náhlu smrť v nemocnici, keď sa všetko zdalo byť v úplnom poriadku? Aria tak do vyšetrovania vkladá úplne všetko a zdá sa, že vrah je im na stope viac, ako by dúfali.

Robin Cook aj v tomto dieli prináša napätie, tajomstvá, no tiež aj nové poznatky nielen z oblasti medicíny. Zoznamuje nás s metódou analýzy DNA, ktorá umožňuje odhaliť neznámeho páchateľa.

Napriek tomu, že prvá časť série, Slepota, s týmto manželským párom patológov vyšla už v roku 1992, nestratíte sa v novej knihe, ani keď ste tie predošlé nečítali. Autor nám totiž aspoň okrajovo priblížil všetky postavy, a tak pri čítaní nebudete mať pocit, že by vám niečo uniklo.

Okrem nápaditej témy, svojou osobnosťou vyniká najmä postava rezidentky Arie Nicholsonovej. Je svojská, pre mnohých bez empatie, egoistická, miestami až sociopatická. Mala svoje spôsoby a negatívne vnímala mužské pohlavie.

No aj keď bola pre mnohých kolegov akýmsi postrachom a nechceli s ňou pracovať, jej vedomosti nepoznali hranice a do svojej práce bola nesmierne zanietená. Potvrdilo sa to aj pri prípade Kery Jacobsenovej, ktorého sa nechcela vzdať. „Tohto prípadu sa nevzdám ani vtedy, keď do práce nebudem môcť zapojiť laboratórium molekulárnej genetiky. Včera ste výstižne povedali, že ešte stále počúvam hlas Kery Jacobsenovej.

Genéza potvrdzuje, že Cook nekončí.

1 likes

Author

Caroline Turazová

Volám sa Caroline a pochádzam z menšieho mesta na strednom Slovensku. Som študentkou medicíny, no ani popri tejto náročnej škole som nestratila svoje mnohé koníčky! Veľmi rada fotím, píšem, kreslím, tvorím, objavujem nové miesta... Jednou z mojich najväčších lások sú však knihy, s ktorými trávim takmer každý deň. Rada sa vŕtam v kníhkupectvách či preplnených antikvariátoch a vždy mám problém vybrať si len jednu knihu.

Your email address will not be published.

*/?>