fbpx

Rozhovory

Lars Kepler: Píšeme o tom, čoho sa najviac bojíme

27.11.2020

Manželia a spisovateľskí partneri, švédska dvojica Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril píšu pod umeleckým pseudonymom Lars Kepler. Pred tým, ako vznikol Lars Kepler boli obaja úspešnými autormi, ale v tejto identite sa stali slávnymi na celom svete. Ich krimi romány sú zárukou skutočne prepracovanej zápletky, autenticity, moderného jazyka a až neuveriteľných zvratov.

Lars Kepler

„Rozhodli sme sa tvoriť spolu, lebo byť spisovateľom je krásne, ale asi najosamelejšie povolanie na svete. Samota nás zabíjala, boli sme unavení a stále si hľadali spôsoby ako byť spolu. Pritom sme chceli tvoriť, lebo keď píšeme, práca nás pohltí celých. Teraz sme skutočne stále spolu. Sme do seba zamilovaní rovnako ako pred tridsiatimi rokmi, keď sme sa spoznali a spoločná práca nám dala úplne inú dimenziu. Predstavte si osamelú pracovňu, ktorá by za iných okolností mohla byť aj smutným miestom. Pre nás je to oáza inšpirácie a zvuk toho druhého ako ťuká do klávesnice je adrenalínom, ktorý vyvoláva pocit šťastia.“

Po celosvetovom úspechu románov Hypnotizér (2011), Zmluva podľa Paganiniho (2011), Svedkyňa ohňa (2013), Uspávač (2014), Stalker (2015), Ihrisko (2016), Lovec králikov (2017), Lazár (2018) pred nedávnom vyšla novinka Zrkadlový muž (2020). Dej sa odohráva na norkovej farme, kde sa brutálnym spôsobom ubližuje mladým dievčatám a samozrejme v Štokholme. Ak ho máte radi, Zrkadlový muž je ako bedeker.

Vždy sa o novej knihe veľa rozprávame. Vytvoríme zápletku a počiatočný chaos, ktorý je skutočne hrozivý. Snažíme sa do kníh dávať strach z toho, čoho sa sami bojíme. Nechceme prezrádzať nič z deja, ale išli sme do detailov brutality, jej motívov a potom samozrejme postupného rozuzľovania.

Má námet knihy Zrkadlový muž niečo dočinenie s faktom, že máte tri dcéry a teda prirodzene sa o ne bojíte?

Presne tak. Naše dievčatá sú už vonku, mimo ochranných rúk mamy a otca a sú vo veku od pätnásť do dvadsať jeden rokov. Vidíme ich ako zraniteľné a krehké, napriek tomu, že ony sa cítia silné. Cítime a predvídame nebezpečenstvá inak ako ony. Už keď sa narodili, spoločne s nimi vznikol aj náš najsilnejší strach – rodičovský.

Ako vyzerá proces vašej tvorby?

Všetko robíme spolu. Kreujeme príbeh, postavy, okolie, zápletku. Potom robíme rešerš, aby sme naozaj priniesli autenticitu, chodíme do väzení, rozprávame sa s detektívmi, snažíme sa pochopiť motívy zločincov, čítame pitevné správy, sami chodíme na strelnicu, aby sme cítili pušný prach a podobne. A nakoniec píšeme, čo máme obaja asi najradšej. Jeden druhému sme aj editorom, niekedy narážame na názorové rozdiely, ale v konečnom dôsledku zvíťazí tá stať – jedno či originál alebo zeditovaná, ktorú obaja spoločne považujeme za lepšiu. Alebo dokonca geniálnu. Píšeme jednoducho knihy, ktoré by sme chceli sami čítať.

Narážate niekde na kreatívne rozdiely? Predsa len mužské a ženské nazeranie na svet, prežívanie identických situácií je rozdielne. 

Možno sa to zdá divné, ale nie. Preto sme vytvorili Larsa Keplera, lebo písanie a tvorbu cítime rovnako. Lars je len jeden, naše egá zostali za dverami našej pracovne. Nie vždy je to jednoznačné, ale ku konsenzu prichádzame pomerne ľahko. Alexander je navyše veľký archivár a všetko si odkladá, čiže ak sa aj zhodneme na nejakej verzii textu, po čase sa nám môže zdať jeho pôvodná farba alebo tón lepšia a vrátime sa k nemu.

Pseudonym Lars Kepler je pocta Stiegovi Larssonovi a Johannesovi Keplerovi. Ako vznikol?

Kepler sa páčil Alexandrovi a ja som dodala Larsa ako poctu do neba priekopníkovi severskej krimi Stiegovi Larssonovi a faktu, že sa nedožil svojho monumentálneho úspechu. Takže môj manžel je Kepler a ja som Lars,“ vysvetlila Alexandra. Vieme, že nás porovnávajú s Jo Nesbom a práve so Stiegom Larssonom, ale toto pri našej tvorbe nikdy nezohľadňujeme a oboch spomínaných autorov máme radi.

Mnohí čitatelia sa pri vašich knihách boja, čím vás zlo priťahuje?

Skôr sa na to pozeráme tak, že v knihách a teda v našej tvorbe máme možnosť nastoliť poriadok. Máme silu a niekedy aj prostriedky urobiť svet lepším miestom a vyriešiť vraždy alebo inú brutalitu. Skončiť s utrpením. Nikdy sa neinšpirujeme skutočnými postavami alebo prípadmi, všetko si vymýšľame a niekedy, resp. dosť často vystrašíme aj samých seba. So skutočným utrpením sa stretávame počas výskumu na knihu a nie je to príjemné, práve naopak.

Kvôli súčasnej situácii ste museli zrušiť svoje plánované turné po USA…

Je nám to veľmi ľúto, ale nedá sa nič robiť. Návštevu Slovenska minulý rok sme si veľmi užili a veríme, že sa k vám ešte vrátime. Náš každodenný život sa veľmi nezmenil, aj tak sme väčšinou doma a píšeme, ale stretávanie sa s našimi čitateľmi je pre nás dôležité. Dúfame, že sa nám podarí znova cestovať a všetkým želáme hlavne zdravie.

Lars Kepler

Pseudonym, za ktorým sa skrýva Alexandra Coelho Ahndorilová (nar. 1966) a jej manžel Alexander Ahndoril (nar. 1967). Obaja majú radi thrillery a rozhodli sa spoločne vytvoriť sériu kriminálnych románov. Dosiahli nevídaný úspech, ich knihy sa predávajú vo vyše 60-tich krajinách sveta.  

 

2 likes

Author

Andrea Coddington

Som slovenská spisovateľka a okrem toho, že najradšej píšem knihy, ktorých s tou najnovšou budem mať na konte jubilejných desať, zbožňujem informácie. Takmer o všetkom – knihách a ich autoroch predovšetkým. Prostredníctvom mojich rozhovorov, lebo novinárčina je tiež moja láska, vám priblížim svet talentovaných a zaujímavých ľudí. Začítajte sa, nech sa páči.

Your email address will not be published.

*/?>