fbpx

O knihách

Žil na samote a život zasvätil pomoci iným

30.8.2021

Najnovší román Charlesa Martina prináša silný príbeh o hľadaní pravdy, o láske, priateľstve a odpustení.

Charles Martin sa slovenskému čitateľovi predstavil už svojimi predchádzajúci románmi – Hora medzi nami, Zošli nám dážď a Dlhá cesta domov. Tentokrát vo vydavateľstve Lindeni vychádza jeho v poradí už pätnásty román o hrdinstve, láske a pátraní.

Hlavným hrdinom príbehu je Murphy Shepherd, muž ukrývajúci množstvo tajomstiev. Už dlhé roky žije v samote, na ostrove, kde sa stará o kostol bez farára a jeho farníkov. Svoj život však zasvätil pátraniu. Pátraniu po stratených a pomoci iným. Sám Murphy je však ten, kto je stratený ešte viac, ako si uvedomuje.

Plavba za pravdou

Nový vietor do života mu prináša až mladá žena Summer, ktorú zachráni z rozzúrených floridských vôd. Je nebezpečne krásna, záhadná a nesmierne krehká. Summer zo všetkého najviac trápi jej zmiznutá dcéra, ktorú sa Murphy pokúša nájsť. Spoločne sa tak dostávajú do tajov obchodovania s ľuďmi a spoznávajú tajomstvá, ktoré by mali ostať ukryté.

Vydávajú sa tak na plavbu loďou po floridských vodách v snahe zachrániť nejedno unesené dievča. Nie sú to však len oni dvaja, ktorí spolu cestujú.

Ako prvý sa k nim pridal starý umierajúci muž so svojim psom, ktorý sa po šesťdesiatich rokoch od toho, čo sa dostal do väzenia, pokúša dostať na juh. Ďalšou a zároveň poslednou pasažierkou je tínedžerka Ellie, ktorá sa dlhú dobu skrývala v konzole. Tá sa snaží zistiť pravdu o svojom pôvode a nájsť tak konečne svoje miesto na zemi.

Všetci štyria sa tak spoločne plavia za pravdou. Navzájom sa postupne spoznávajú a odkrývajú pred sebou svojich démonov minulosti. Murphy sa snaží pomôcť im a zachrániť ich pred zlom, no sám má problém so zahojením svojich početných rán.

Častou postavou v Murphyho rozprávaní je Marie, jeho najväčšia láska, ktorá ho však opustila veľmi skoro. Spočiatku, podobne ako aj ostatní hrdinovia, o nej vieme len veľmi málo a až postupným odhaľovaním pravdy zisťujeme, prečo ich vzťah bol taký krátky a čo sa Marie stalo. Z jeho rozprávania však vždy bolo cítiť obrovskú lásku, ktorá „prepíše staré spomienky. Zmení bolesť na krásu. Láska napíše, čo sa môže stať.“

Nie je to však len Marie, ktorej odchod Murphyho tak poznačil. Je to zároveň strata jeho dôverného priateľa a mentora, o ktorého náhle prišiel.

Strážca vody

Strhujúci a emóciami nabitý príbeh 

V románe Strážca vody Charles Martin vytvára pútavý príbeh so zručnosťou a citlivosťou. Otvorte stránky tejto knihy a nikdy neopustíte svet postáv uviaznutých v životnej dráme, ktorá chytí za srdce. Ako aj pri všetkých Charlesových knihách, ani túto nikdy nedokončíte – naďalej tam žijete vo svojej vlastnej fantázii. Fanúšikovia nebudú sklamaní; noví čitatelia pochopia, prečo je Charles Martin na užšom zozname súčasných autorov, ktorých odporúčam predovšetkým,“ povedal autor Robert Whitlow.

Strážca vody je strhujúcim a emóciami nabitým príbehom plným lásky, priateľstva a zároveň odpúšťania. Podobne ako tomu bolo aj pri jeho predchádzajúcich románoch, ani na tento len tak ľahko nezabudnete.

Postupným rozprávaním hrdinov sa odhaľujú nové zistenia, ktoré prichádzajú s mnohými zvratmi. Charles Martin sa v prvej časti zo série s Murphym Sheperdom dokonale pohral s našimi citmi a neraz nás dokázal pokračovaním príbehu zaskočiť.

Rovnako prekvapujúci ostáva pre čitateľa aj koniec románu. Ten končí nesmierne otvorene a necháva nám priestor na mnohé otázky, ktorých odpovede sa, snáď, budú ukrývať v pokračovaní s názvom The Letter Keeper.

0 likes

Author

Caroline Turazová

Volám sa Caroline a pochádzam z menšieho mesta na strednom Slovensku. Som študentkou medicíny, no ani popri tejto náročnej škole som nestratila svoje mnohé koníčky! Veľmi rada fotím, píšem, kreslím, tvorím, objavujem nové miesta... Jednou z mojich najväčších lások sú však knihy, s ktorými trávim takmer každý deň. Rada sa vŕtam v kníhkupectvách či preplnených antikvariátoch a vždy mám problém vybrať si len jednu knihu.

Your email address will not be published.

*/?>