fbpx

zo života

Banskú Štiavnicu si zamiluje každý knihožrút

14.10.2021

Päť tipov pre knihožrútov v Zaľúbenej Štiavnici.

Ulica Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici
Pohľad z Ulice Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici

Lavičky s veršami Sládkovičovej Maríny, búdky s knižkami na požičanie, malebné zákutia, antikvariáty a útulné kaviarne v objatí kníh! Pred vstupom do čarovného mesta stojí tabuľa a namiesto Banská je tam nápis: Zaľúbená Štiavnica! A naozaj – pre každého knihožrúta je to láska na prvý pohľad!

Ak ste doteraz nemuseli klasiku v podobe Sládkovičovej Maríny, v Banskej Štiavnici sa to zaiste zmení. Šesťdesiat minút v zážitkovom dome o básni Marína, v ktorom Sládkovičova múza Marína skutočne prežila väčšinu svojho života, vás o tom určite presvedčí.

1. Banka lásky

Tu sa písal príbeh lásky chudobného študenta Evanjelického lícea Andreja Sládkoviča a  krásnej Maríny. Láske dvoch devätnásťročných zaľúbencov však bránila jej matka, ktorá pre dcéru vyhliadla bohatého medovnikára. Nešťastná Marína sa za neho napokon vydala, a tak nečudo, že z nenaplnenej lásky Sládkovič napísal najdlhšiu ľúbostnú báseň na svete. Počtom veršov 2900 ju doposiaľ nikto neprekonal a od roku 2017 je zapísaná ako oficiálny svetový rekord vo World Record Academy. Marína si vzácny rukopis strážila v dome na tajnom mieste až do svojej smrti v roku 1899. Originál sa nachádza v Národnej knižnici v Martine, kde si môžete pozrieť jeho vernú kópiu, ako aj rôzne vydania Maríny.

Klavír, na ktorom hrá skladbu duch Maríny, hovoriace obrazy hlavných postáv v podobe známych hercov, ako aj hlavná atrakcia – trezor lásky, kde si môžete za poplatok odložiť talizman svojej lásky – to všetko a ešte oveľa viac môžete zažiť v Banke lásky. Na záver si s partnerom odmerajte vašu lásku pomocou Láskomeru, ktorý jej silu vyjadrí veršami Maríny.

Socha pred domom Maríny
Socha pred domom Maríny

2. Lavičky s veršami

Ani po návšteve zážitkového domu vám Marína nezíde z mysle. Po celom meste sú totiž rozmiestnené drevené lavičky s citátmi z tejto ľúbostnej básne. Vedľa verša je nainštalovaná malá farebná soška zaľúbencov, aká je aj pred domom Maríny vo veľkom, no bohužiaľ, niekoľko z nich ukradli zlodeji.

Sošku zaľúbencov pripomína už iba fotografia

3. Marína, Marína a opäť Marína

Po Maríne je pomenovaný nejeden penzión, kaviareň či dokonca zmrzlináreň. Štiavnickú zmrzlinu si určite nenechajte ujsť.

Zmrzlináreň pomenovaná po Maríne
Zmrzlináreň pomenovaná po Maríne

4. Raj pre knihožrútov

Ak máte Maríny už akurát dosť a obľubujete iný žáner, ako je poézia, požičajte si knihu z malých drevených búdok. Tie nájdete rozmiestnené na miestach, kde to možno ani nečakáte. Samozrejme, knihy nezabudnite vrátiť späť.

Police s knihami v Divnej pani

5. Divná pani

Pastvou pre chuťové poháriky, ale aj pre oči je vychýrená kaviareň Divná pani. Okrem tisícok jedinečných predmetov, ktoré si majitelia doniesli z ciest po svete, každého knihožrúta zaujmú police plné kníh, elegantne rozmiestnené po rozľahlej kaviarni s mnohými zákutiami. Hrubé knihy o umení sú aj na každom stole a ďalšie nájdete dômyselne rozložené v nenápadných stohoch takmer všade, kam oko dovidí. Čítať tu však určite nebudete. Stačí sa pozerať a vdychovať jedinečnú atmosféru pri kávičke a čerstvých zákuskoch!

9 likes

Author

Andrea Ágg

Zbožňujem zaletieť do vzrušujúceho sveta knižných hrdinov, no v realite som vzorná manželka, mama dvoch dievčatiek a autorka dvoch básnických zbierok. Baví ma vytváranie mojej záhrady snov, podobne, ako to robil Monet, ktorý sa stal mojou celoživotnou inšpiráciou. Pestujem kvetiny a bylinky a rada dávam druhú šancu ošúchaným rárohám. Najväčším potešením je pre mňa objavovanie nových miest na roadtripoch s rodinou a dokonalým relaxom je plavba v kanoe po pokojnej rieke. Obklopujem sa veselými ľuďmi, no rovnako rada sa zatvorím do „komôrky“, kde zotrvám sama so sebou alebo s dobrou knihou. Tie, ktoré ma najviac zasiahli rada požičiavam. Mám potrebu deliť sa o odkaz knihy, aj preto píšem tieto recenzie.

Your email address will not be published.

*/?>