fbpx

O knihách

Knihy s vianočnou tematikou pre deti i dospelých

2.12.2019

Adventný čas. Pravdepodobne si aj vy chcete počas tohto najkrajšieho obdobia v roku oddýchnuť pri dobrej knihe. A aké iné knihy sú vhodnejšie ako tie s vianočnou tematikou?

Prinášame vám tipy na knižky, ktoré počas adventu potešia malých i veľkých.

Jostein Gaarder: Vianočné mystérium

Jednou z vizuálne najkrajších kníh o Vianociach je jednoznačne Vianočné mystérium od nórskeho autora Josteina Gaardera. Vydavateľstvo Artforum knižku vydáva vždy v období pred Vianocami, zopár kusov, ktoré sa predajú rýchlejšie ako teplé rožky. V knihe sledujeme takpovediac príbeh v príbehu, ktorý je vyrozprávaný v 24 kapitolách, preto o ňom môžeme hovoriť ako o knižnom adventnom kalendári, ktorý istotne vydrží dlhšie ako ten čokoládový.

Dieťa s rodičom od prvého decembra až do Štedrého dňa otvorí „jedno okienko“ kalendára a prečíta si pokračovanie príbehu. Ten sa zameriava na dve detské postavy, Joachima a Elisabeth, a príbeh Vianoc. Joachim žije v súčasnosti, no Elisabeth sa zatúlala do minulosti, v ktorej „objavuje“ narodenie Ježiška v Betleheme. 

Príbehom nás sprevádzajú nádherné ilustrácie Vladimíra Krála.

Vianočné mystérium kniha
Jedna z najkrajších kníh o Vianociach
foto: Martina Pinková

Kolektív autorov: Mimi & Líza. Záhada vianočného svetla

Autori Mimi & Lízi, ktorí mali na konte už dve knižky o týchto hrdinkách, vytvorili minulý rok pred Vianocami ďalšiu. Mimi a Lízu si obľúbili mnohé detičky, keďže stelesňujú ideály, ktoré sú im blízke. Podľa kníh a postáv vznikol dokonca animovaný seriál, ktorý bol vysielaný Slovenskou televíziou.

Vo vianočnej knižke o Mimi a Líze sa malí čitatelia ponoria do príbehu o záhade vianočného Svetielka, ktoré jedného dňa zmizlo a svet zostal v tme. Podobne ako aj vianočný stromček. Vianoce sa však blížia, preto naše hlavné hrdinky musia túto záhadu čo najskôr rozlúsknuť.

Knižka je vhodná pre deti od šiestich rokov a všetkých, ktorí sa chcú vrátiť do krajiny detstva.  

Kniha Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla
Kniha Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla, by nemala chýbať ani vo vašej knižnici
Foto: Martina Pinková

Jeanette Wintersonová: Vianočné dni. 12 príbehov a 12 dobrôt na 12 dní

Ako hovorí podtitul knižky Vianočné dni, nájdete v nej presne 12 príbehov a 12 dobrôt. Autorka napísala viacero románov pre dospelých, ale aj niekoľko detských kníh či scenáre a non-fiction knihy, v ktorých vychádza z vlastných skúseností a presvedčení.

Obsah tvorí už spomínaných dvanásť príbehov a dvanásť dobrôt. Za každým príbehom nájdete recept na štedrovečerné pochúťky.

Príbehy „rozprávajú o duchoch, magických zásahoch, obyčajných stretnutiach, čo nakoniec neboli až také obyčajné, o malých zázrakoch a vítaní prichádzajúceho svetla.“ (s. 17)

Krátke príbehy vás navnadia na vianočnú atmosféru, ale aj jemne podnietia zamýšľať sa nad prečítaným. Sú vhodné pre čitateľov od deviatich rokov.

Vianočné dni kniha
Existuje lepší spôsob, ako si uctiť tradíciu, než príbehom? Začítajte sa.
Foto: Martina Pinková

Charles Dickens: Vianočná koleda

A teraz tip z trošku iného súdka. Vianočná klasika všetkých klasík, milovaná Vianočná koleda Charlesa Dickensa z roku 1843. Kto ešte nečítal túto milú poučnú knihu, nie je naozajstný milovník kníh a Vianoc! Mnohí čitatelia ju čítajú každý rok počas Vianoc. Možnože ich privedie späť na „stratený chodníček“ a prinúti spomaliť a uvedomiť si ten skutočný význam Vianoc a dobra.

Ten sa ukrýva aj v tomto príbehu. Autor vďaka lakomcovi, pánovi Scroogeovi, poukazuje na vlastnosti, ktoré môžu nakrátko omámiť mnohých ľudí. Tie však nie sú večné. Pán Scrooge dané Vianoce vďaka nevítaným návštevám pochopí, že jeho správanie, odpor a nenávisť, ktoré mu dlhý čas vládli, nie sú tá správna cesta. A tým sa zmení aj jeho pohľad na Vianoce.

Vianočná koleda kniha
Najkrajší príbeh veľkého anglického rozprávača “ Vianočná koleda“ z roku 1843 aj v súčasnosti dokáže zaujať a osloviť čitateľov po celom svete.
Foto: Martina Pinková

Maja Lunde: Snehová sestra

Maja Lunde je už na našom knižnom trhu známa románom Príbeh včiel (Slovart, 2018). Čoskoro jej rovnako vo vydavateľstve Slovart vyjde voľné pokračovanie z tejto série, a to kniha Modrá.

Vydavateľstvo Tatran sa rozhodlo pred Vianocami vydať jej detskú knihu Snehová sestra. Tá je napísaná rovnako ako Vianočné mystérium v 24 kapitolách, jedna kapitola na jeden deň. Alebo si ich môžete prečítať všetky naraz, je to úplne na vás.

Už podľa prvých slov príbehu čitateľ zisťuje, že príbeh rozpráva o strate blízkej osoby a vyrovnávaní sa s tým.

„Porozprávam ti príbeh o Hedvige. O tom, ako sa stala mojou najlepšou priateľkou a ako som ju stratil. A o mojej sestre Juni, ktorá už nie je medzi nami, no aj tak je ešte so mnou.“ (s. 3)

Jeho rozprávačom je chlapec Julián, ktorý získa novú priateľku, a tá mu celkom zmení život. Okrem toho sa však autorka, pravdaže, venuje aj Vianociam a ich čaru.

Príbeh dopĺňajú nádherné ilustrácie, ktorých autorkou je Lisa Aisato.   

Snehová sestra kniha
Kniha ako stvorená na predvianočný čas a prípravu na Vianoce. Snehová sestra je krehká ako snehová vločka, silná ako vianočné čaro, srdečná ako vrúcne priateľstvo, mystická ako plameň sviečky, jednoducho vyráža dych.
Foto: Martina Pinková

Zuzka Šulajová: Magický advent

Posledný tip je venovaný najmä dospievajúcim dievčatám, pre ktoré tento rok vydáva knižku Zuzka Šulajová, obľúbená autorka Džínsových denníkov.

Zuzka tentokrát stavila na adventný čas, bosoráctva, zvyky a tradície, ktoré tvoria neodmysliteľnú súčasť adventu v našich mnohých krajoch. Do tohto obdobia zasadila stredoškoláčku Sofiu, ktorá podlieha vlastným problémov, s ktorými sa istotne dokážu  stotožniť i staršie ročníky čitateľov.

Popri hľadaní lásky a školských peripetiách sa dostávame do príjemného prostredia zasnežených lazov, kde Sofia strávi vianočný čas a uvedomí si, že to, čo sa zdá na prvý pohľad ako katastrofa, nemusí aj vždy tak úplne byť.     

Magický advent kniha
Magický advent je prostý príbeh života, lásky a osudových zvratov vyrozprávaný pútavo, živo, s humorom a láskavým nadhľadom. Viac niet čo dodať.
Foto: Ivana Kriššáková
6 likes

Author

Martina Pinková

Väčšinou ma nájdete osamote, s nosom stále zastrčeným v knihe. Pokiaľ nečítam, o knihách píšem či ich fotím. Snažím sa inšpirovať k siahnutiu po knihe aj iných. Ďalšími mojimi potešeniami sú príroda, priatelia, umenie a seriály. Napĺňa ma tiež práca s textom.

Your email address will not be published.

*/?>