fbpx

O knihách

Slovegán alebo populárna kuchárka nie len pre vegánov

22.3.2021

Tradičné recepty spracované netradičnou formou.

Slovegán Nikoleta Kováčová

Nikoleta Kováčová alias Surová dcérka sa objavila na slovenskej scéne niekoľko rokov pred vydaním prvého Slovegána. Jej prví fanúšikovia ju spoznali ako modelku žijúcu v Indii, ktorej miestna kultúra celkom nečakane otvorila dvere k rastlinnému stravovaniu.

Spočiatku sme mohli sledovať jej výzvy a experimenty s raw stravou, ktoré zdieľala spolu so svojou mamou. Práve tu sa zrodil pseudonym „surová dcérka“.

Napokon, po šiestich rokoch vegánstva, pretavila svoje skúsenosti do tlačenej podoby s podmanivou vôňou tradičnej slovenskej kuchyne. O rok neskôr vydala aj druhé, červené pokračovanie s názvom Slovegán 2.

Chutilo, tak ešte raz

            Veľký úspech prvého vydania slovenskej vegánskej kuchárky zabezpečil jej druhému pokračovaniu relatívne dobrú štartovaciu pozíciu. Zo Slovegána sa stalo zvučné a pomerne známe meno nielen v komunite „zelených“ stravníkov. Niektoré z receptov v druhej knihe autorka spracovala podľa želaní samotných fanúšikov, ktorí sa po prvom vydaní mohli týmto spôsobom zapojiť do tvorby pokračovania.

Vydanie Slovegána 2 nadviazalo na svojho predchodcu nielen vizuálne (spracovanie obálky v tóne slovenských vzorov), ale aj rozdelením knihy do podkapitol podľa pomyselných chodov – od polievok po dezerty. Autorka opäť nazrela pod pokrievku gazdín z rôznych kútov Slovenska a my si tak môžeme nerozhodne listovať medzi 78 chutnými možnosťami na nedeľný obed. Alebo štvrtkový zákusok.

V úvode knihy nás Nikoleta prevedie jednoduchými postupmi na prípravu domácich vegan surovín ako púpavový med či šošovicová majonéza, ktoré môžete využiť v nasledujúcich receptoch. Vedeli ste, že vegánsku kokosovú šľahačku si môžete pohodlne vyrobiť aj doma? Stačí kokosové mlieko a práškový cukor.

Slovegán 2 je jednou z najlepších kuchárskych kníh a to hneď z niekoľkých dôvodov. Prvým je jednoduché, zrozumiteľné a zároveň detailné spracovanie jednotlivých receptov. Nakoľko som mnohé z nich reálne vyskúšala, dovolím si tvrdiť, že pokiaľ dodržíte Dcérkine inštrukcie, nemáte čo pokaziť. Keď píše 3 klinčeky, pridajte 3 klinčeky. Ak je tam 50 ml oleja, prilejte 50 ml oleja. Precízne rozpísané ingrediencie množstva a samotné postupy sú v prípade tejto kuchárky zaručeným receptom na úspech.

Inak, no predsa jednoducho

Poznáte ten pocit, keď polovicu ingrediencií vo vami vyhliadnutom recepte kupujete len sviatočne? Alebo ste o nich dokonca ešte ani nepočuli? Alebo vás nákup bude stáť viac ako večera pre dvoch v Soho? Zlých scenárov je veľa, no ani v jednom neúčinkuje Slovegán 2.

Drvivá väčšina receptov neobsahuje žiadne zbytočné náhrady živočíšnych produktov a dozaista má väčšinu ingrediencií vo svojej špajzy každý z vás. Práve toto je jedným z najväčších plusov tejto kuchárky a vy si tak môžete byť istý, že v nej budete listovať častejšie ako by ste si mysleli.

Hoci Slovegán 2 je určený primárne vegánom, zaručene uspokojí aj chuťové bunky mimo tohto okruhu. Ponúka šikovnú zbierku slovenských receptov, od polievok, cez koložvársku kapustu či „rybie prsty“, po sladkú bodku v podobe krtkovej torty. Ak vás nepresvedčí výber a spracovanie receptov, možno to budú sugestívne fotografie z objektívu samotnej autorky.

Ak aj nie ste vegánom, skúste túto kuchárku otvoriť bez predsudkov. Takých, že sa to nedá, že to nechutí dobre, že je to jednoducho blbosť. O výhodách a nevýhodách vegánskeho životného štýlu by sme mohli napísať samostatnú úvahu.

Pre tentokrát len skúste všetky dôvody, prečo nie, nechať pred obálkou tejto knihy a otvoriť svoje chuťové kanáliky novým kulinárskym zážitkom. Uvidíte, ide to aj bez.

0 likes

Author

Katarína Naništová

Pochádzam z Liptova, ktorý vo mne od mala zasial hlbokú lásku k horám. Krásu však nachádzam aj v hudbe, vo varení, v samote, v cestovaní, v káve aj v bylinkových čajoch a, samozrejme, medzi riadkami kníh. Aj napriek vyštudovanému slovenskému jazyku a literatúre si myslím, že by som mohla čítať viac a knihy na mojom wishliste skôr pribúdajú ako odbúdajú. Ale to tak má asi každý knihožrút, nie?

Your email address will not be published.

*/?>