fbpx

Rozhovory

Diana Mašlejová: V tvorbe pre detské publikum som sa našla

22.1.2020

Asi najviac ju vystihuje slovo rozprávkarka. Popri písaní príbehov pre najmenších vedie workshopy čitateľskej gramotnosti na školách. V tomto roku jej vyšli hneď dve knižky. Začítajte sa do príbehu  Diany Mašlejovej – knižnej mamy Strateného zajka, ktorej súkromné čítačky momentálne najviac oceňuje päťmesačný synček Artur. 

Už ako dieťa trávila celé hodiny v knižnici blízko bydliska. Čítala takmer všetko, čo jej prišlo pod ruku – od Pána Tragáčika cez Troch pátračov až po Medzi nami dievčatami. Mala rada aj Heviera, Moravčíka, Šikulu. Po návrate domov vytiahla spod stola dedkov písací stroj a písala vlastné príbehy. „Boli kostrbaté, ale moje. Vtedy som sa naučila vnímať slovo, text a učila sa systematickosti. Milujem príbehy, žijú vo mne, poletujú všade naokolo. Rada ich pozorujem a zachytávam,“ spomína na svoje začiatky bratislavská publicistka a autorka Diana Mašlejová.

Diana s jej knihou Kráľovskí agenti
Diana s jej knihou Kráľovskí agenti
zdroj: Diana Mašlejová

Dospieť do želaného stavu rozprávkarky

Diana písala o umení a kultúre pre slovenské denníky a týždenníky už od vysokoškolských čias. Po dvadsiatke vydala dve knihy poviedok pre dospelých, no naplno sa našla až v tvorbe pre detské publikum.

Keď v roku 2015 držala v ruke svoju prvú detskú knižku Tajný cirkus, vydanú vo veľkom vydavateľstve Albatros, vedela, že toto je skutočne ona – rozprávkarka. A toto chce robiť – písať rozprávky pre najmenších. „Moja prvá detská knižka je o súrodencoch Betke a Cyrilovi, ktorí s rodičmi dovolenkujú v Paríži. Zvedavá Betka skúmajúc zákutia hotela zistí, že v jeho podzemí sa nachádza tajný cirkus. Zamestnanci a zamestnankyne hotela sa večer menia na osadenstvo cirkusu: žongléra, principála, baletku,“ vyratúva autorka.

Diana moderovala krst knihy Gerda od Adriána Macha
Diana tiež moderovala krst knihy Gerda od Adriána Macha
zdroj: Diana Mašlejová

Nasledovalo dielo V modrej izbičke, ktoré sa dokonca dočkalo aj zvukovej podoby. V štúdiu Real Music House Dianinho partnera Roberta Pospiša vyšla audiokniha, načítaná obľúbeným hudobníkom, spisovateľom a rozhlasovým kolegom: Štefanom Chrappom (známym skôr pod menom Pišta Vandal).

„V tom období som začala chodiť aj na čítačky s besedami za deťmi a našla som sa v nich. Od toho bol len krôčik k vzdelávacím projektom, určeným na rozvoj ich čitateľskej gramotnosti. Tým sa aktívne venujem dodnes,“ vysvetľuje Diana.

Po stopách Strateného zajka naprieč Európou

V prvej knižke zo svojej série o Stratenom zajkovi sa malí čitatelia a čitateľky opäť vydajú do Paríža. Práve tam zamieri aj knižná hrdinka, školáčka Janka, so svojím ockom na prázdniny. So sebou si vezme aj svojho plyšového zajka, ktorý dovtedy nemal ani najmenšiu chuť opustiť dobre známu detskú postieľku. Keď sa zajko svojej majiteľke vo francúzskom veľkomeste náhle stratí, pohodlie a bezpečie je zrazu fuč. Ocitá sa sám v neznámej metropole a nebezpečné stretnutia s inými zvieratkami sa na neho valia zo všetkých strán. Skrátka dobrodružstvo – hodné začítania sa!

 S Pištom Vandalom a ich spoločným dielkom, audioknihou V modrej izbičke
S Pištom Vandalom a ich spoločným dielkom, audioknihou V modrej izbičke
zdroj: Diana Mašlejová

Práve na túto knižku dostala Diana nedávno peknú spätnú väzbu od svojej čitateľky. „Dievčatko mi prišlo za príbeh poďakovať a povedať, že odkedy si prečítalo Strateného zajka v Paríži, dáva si na svoje veci oveľa väčší pozor,“ oznamuje natešene mladá spisovateľka.

Pokračovanie dobrodružstiev Strateného zajka nenechalo na seba dlho čakať. Tentoraz však zavedie hlavného plyšového hrdinu aj detské publikum ďaleko na sever. Na Islande sa má zajko stretnúť so svojou majiteľkou Jankou, no najprv sa bude musieť dostať z pazúrov hrozivo vyzerajúcich severských lesných bytostí. Novinka Stratený zajko na Islande je určená deťom vo veku päť až dvanásť rokov.

Ktovie, na akom mieste sa zajko stratí najbližšie. Ťažko predpovedať, čo si pre nás naplánuje cestovateľská nátura jeho knižnej maminy… O adrenalín a zábavu však bude postarané.

Nie konkurencia, ale veľká rozprávkarska rodina

Tvorbu slovenských autorov a autoriek detských kníh Diana pozorne sleduje i dnes. Často o nich ako publicistka píše, plus sa obzerá po budúcich darčekoch pre synčeka. „Prácu kolegov a kolegýň sledujem, ale konkurenciou by som ich určite nenazvala. Aj keď sa pravidelne nestretávame, mám pocit, že sme jedna veľká rozprávkarska rodina. Venujeme sa oblasti, kde musíte byť tak trocha blázon a snílek dohromady, a to je na tom skvelé,“ vysvetľuje. Rada si prečíta knižky od Gabiky Futovej, Zuzky Štelbaskej, Katky Macurovej či Toni Revajovej.

Skvelých pilotných čitateľov a čitateľky nachádza na svojich besedách: „Nenápadne špehujem, čo sa páči väčšine. Nechám si poradiť,“ prezrádza veselo Diana. Počas materskej dovolenky sa besedy a čítačky poriadne zredukovali. Novým a pravidelným poslucháčom sa však stal malý Artur: „Môj synček má ešte iba šesť mesiacov, no už počúva príbehy na dennom poriadku. Rada si s ním čítam. Spočiatku to bola vlastne jediná aktivita, ktorá ho upokojovala a utíšila jeho plač.“

Po úspešnej čítačke pre malých dobrodruhov
Po úspešnej čítačke pre malých dobrodruhov

V kníhkupectvách sa koncom minulého roka objavili hneď dve Dianine knižné novinky – už spomínaný Stratený zajko na Islande a tiež rozprávka Malí hrdinovia s podtitulom Hasiči. Je o školákovi Hugovi, ktorý na vlastnej koži zažije požiar. V takej chvíli je dôležité nepanikáriť a správne sa zachovať. Ako? „Nuž, to som sprvu nevedela ani ja. Preto som sa pri písaní radila s hasičom,“ prezradí autorka.

Ak vás zaujíma, ako si knižný hrdina, poradí s ohňom v ich dome, začítajte sa do novučičkého diela z pera Diany Mašlejovej. Možno i vy vďaka príbehu malého Huga v budúcnosti zachránite život nielen sebe, ale aj súrodencom a všetkým susedom.

Instagram: @dianamaslejova_spisovatelka

Facebook: /diana.maslejova/

7 likes

Author

Boba Markovič Baluchová

Boba = eticky píšuca novinárka, blogerka, pedagogička, trénerka mediálnej výchovy a gramotnosti, aktívne fungujúca v mimovládnom aj univerzitnom prostredí. Rada číta severské kriminálky, mudruje o umení, dvakrát do týždňa chodí do kina, počúva advanced music, zo svojich ciest posiela stovky pohľadníc, nakupuje výhradne v second-handoch a snaží sa zodpovedne vychovávať svoju dcéru Tove Tui.

Your email address will not be published.

*/?>