fbpx

O knihách

Kniha roka? Prelomový pohľad na tabu núti k diskusii

9.4.2020

Psychologicko-spoločenská analýza sexuálneho sveta žien búra zaužívané predstavy.

Na správanie žien máme zvyčajne presne vyhranené očakávania. Keď sa žena začne vychyľovať, spoločnosť ju okamžite súdi. Trom ženám, vybočujúcim z radu, sa vo svojej prvotine venuje novinárka Lisa Taddeo. Osem rokov putovala po Amerike a vyberala zaujímavé príbehy.

Kniha sa okamžite stala bestsellerom New York Times: „Túto strhujúcu knihu nepustíte z ruky, opisuje totiž najjemnejšie odtienky túžby, hlbokého žiaľu a posadnutosti, napísal rešpektovaný denník The Washington Post. „Podmanivé, znepokojivé, voyeurské… Len čo knihu dočítate, budete ju chcieť požičať kamarátke, pretože táto kniha si žiada diskusiu,” pridalo sa Vanity Fair.

Skutočné príbehy troch žien, ktoré sa odvíjajú ako napínavý plážový román… Zasvätí nás do ich najtajnejších pochybností o sebe aj do ich najintenzívnejších sexuálnych skúseností.
foto: Andrea Gálová

The Guardian či BBC ju označili za knihu roka 2019. No je dielo Tri ženy skutočne také prelomové a brilantné?

Tri všedné životy

Ako už samotný názov napovedá, kniha má vo svojom centre tri ženy – Maggie, Linu, Sloane. Osoby z rôznych spoločenských pomerov, odlišného veku a s rôznymi osudmi, ktoré spája spoločný menovateľ–  spaľujúca túžba.

Maggie pochádza z rodiny, v ktorej rodičia holdujú alkoholu. Často sa cíti byť nepochopená a potrebuje sa s niekým deliť o svoje myšlienky a emócie. Porozumenie nachádza u ženatého učiteľa. Ich profesionálny vzťah sa postupne prehlbuje a mení sa na niečo iné. Nevhodné. Za čiarou. Zo začiatku nevinný flirt prerastá do nebezpečnej hry dospelého človeka s maloletou.

Na druhej strane Lina má usporiadanú rodinu. Manžela, deti, ukážkový dom. Napriek tomu jej niečo chýba. Chlad svojho muža už nedokáže ďalej akceptovať a útechu nachádza v náručí lásky z detstva. Ani on však nepatrí do kategórie vysnívaný muž a pripraví jej sériu nepekných sklamaní. Hoc jej dáva pocítiť, ako túži po jej tele, “obdaruje” ju ignorantstvom, absenciou hlbších citov či pochybnosťami.

Posledná z trojice, Sloane, je prototypom nádhernej ženy vyvolávajúcej u mužov túžbu. Má vysnívanú prácu a skvelého manžela, s ktorým si dokonale rozumie. S radosťou sa podvoľuje jeho prianiam a ich sexuálny život je zvyčajne okorenený ďalšími osobami. Čo sa však jednému páči, druhému môže ubližovať.

Túžba sa nepýta, čo je správne

Cieľovkou diela Lisy Taddeo rozhodne nie je prudérny čitateľ. Je nabité erotikou a vášňou. Vzrušujúce? Áno. Šokujúce? Nie. Len bežné príbehy, ktoré prináša život.

„Zdalo sa, akoby túžba všetkým prekážala, najmä ak ju cíti žena. Manželstvo je v poriadku. V manželstve je túžba pod zámkom, zaťažená hypotékou. Máš miesto, kde môžeš zložiť hlavu, a misku so žrádlom pre psa. Ak budeš neviazane šukať, ak vyeskaluješ napätie, zaslúžený trest ťa neminie,“ zhodnotila autorka zakorenené predstavy spoločnosti.

Kniha Tri ženy je rozdelená do troch dejových línií. Každá z hlavných predstaviteliek bojuje so svojimi vlastnými démonmi. Porucha príjmu potravy, znásilnenie, alkoholizmus rodičov. Je len na posúdení samotného čitateľa, nakoľko tieto udalosti mohli mať vplyv na následné konanie žien. Láska maloletej k učiteľovi, nevera, sexuálny pomer s viacerými partnermi. Žiadostivosť však prichádza znenazdajky. Netrápi ju, čo je akceptovateľné a čo nie.

Keďže hlavné postavy prekračujú hranice určené spoločnosťou, dostanú sa do centra klebiet, ohovárania a nenávisti. Do situácií, v ktorých opätovne strácajú krehkú rovnováhu a prepadajú sa do ešte hlbšej beznádeje. Presný opak toho, čo v živote hľadajú.

Z každého z príbehov kričí zúfalá potreba niekomu patriť, žiadosť o pozornosť a bezmocnosť. Predstavená je však aj bohatá ponuka ženských nerestí, ako sú pomstychtivosť, netrpezlivosť, posadnutosť a bezohľadnosť.

Autorka sa nebojí nechať vyniknúť nahotu samotného života, o prikrášľovanie reality a cenzúru nejaví záujem. A tak nie je ojedinelý ani expresívny slovník, miestami až vulgárny. Výsledkom je hodnoverne zobrazený život hlavných postáv a ich najbližších.

Kniha nesúca dôležitý odkaz

Toto dielo si dozaista nájde nielen svojich obdivovateľov, ale tiež tých, čo ho budú odsudzovať. Jedno sa mu však uprieť nemôže.

Lisa Taddeo sa nebála uchopiť tému, o ktorej sa mnoho ľudí hanbí hovoriť. A to aj napriek tomu, že sexualita je prirodzenou súčasťou každého z nás.

Tri ženy v sebe nesú silné posolstvo o tom, že aj ženské pohlavie má svoje nezvyčajné túžby a povinnosťou spoločnosti je nezatvárať pred nimi oči.

„Hlavným cieľom mojej knihy Tri ženy je prinútiť ľudí všetkých pohlaví, aby premýšľali nad tým, ako nesúdiť svojich blízkych. Všetci chceme vyjadrovať svoju túžbu slobodne. A to, po čo túžime, by nemalo spôsobovať niekomu inému obavy, či pocity nepokoja a skľúčenosti,“ vyjadrila sa autorka v rozhovore pre magazín Time.“

Autorka Lisa Taddeo
zdroj: GQ.com

Začítaj sa aj do ďalšej recenzie od Andrey Gálovej.

5 likes

Author

Andrea Gálová

Knihožrútka strednej úrovne.V mojom vnútri vždy zvádzajú boj dve osobnosti: zasnívaná idealistka a nekompromisná realistka. Zvyčajne sa dohodnú a urobia kompromis ? Milujem vôňu nových kníh a vzduchu po daždi ,kávu vo všetkých jej formách a kvety. Môjmu knižnému srdcu sú blízke reportáže, trilery a romány, nepohrdnem ani kvalitnou klasikou. Veľkým prianím je,aby deň mal viac ako 24 hodín a ostalo tak viac času na čítanie.

Your email address will not be published.

*/?>