fbpx

zo života

Kariéru Karla Lagerfelda predpovedala veštica Diora

29.7.2020

Celý svet zasiahla správa o náhlej smrti Karla Lagerfelda. Kým v skutočnosti bol elegán s bielymi vlasmi zopnutými v konskom chvoste skrývajúci sa za čiernymi okuliarmi?

„Hodiny, ktoré som s ním strávila za jedným stolom, ma urobili šťastnejšou než akýkoľvek zásah šťastia, ktorý som kedy mala pri mojom editorskom stole,“ napísala vo svojom článku pre Vogue jeho editorka Anna Wintour.

V deväťdesiatych rokoch sa však uprostred jeho prehliadky, ktorá bola súčasťou milánskeho týždňa módy, postavila a odišla. Prečo?

Karl Lagerfeld a mačky
Karl a jeho obľúbené zviera mačka, ktoré znázorňuje aj v mnohých svojich kolekciách.
zdroj: shutterstock

Karl bol preslávený svojou kontroverznosťou a pre svoju prehliadku čiernobielej kolekcie pre Fendi vybral do roly modeliek hneď niekoľko striptérok a tiež bývalú taliansku pornohviezdu Moannu Pozi. A bola to práve ona, kvôli ktorej sa Anna Wintour zdvihla a odišla.

Sám Karl Lagerfeld však na tejto prehliadke chýbal, za čo mohli komplikácie v lietadle. Napriek tomu, že Anna Wintour bojkotovala prehliadku, časom sa z nich stali veľmi dobrí priatelia.

Aj cez všetky tieto kontroverznosti sa z neho stal jeden z najvýznamnejších módnych návrhárov všetkých čias. Jeho kariéru však ukončila choroba, ktorej podľahol vo februári 2019.

Začiatky hviezdnej kariéry

Karl Otto Lagerfeldt sa narodil v Hamburgu do rodiny Otta a Elizabeth Lagerfeldtových. Už s jeho narodením sa spájajú pochybnosti – sám tvrdil, že sa narodil v roku 1938, no podľa svedectiev to bolo už o 5 rokov skôr. Okrem výpovedí jeho učiteľov či spolužiakov to dokazuje aj jeho úmrtný list.

Neskôr sa spolu s matkou odsťahovali do Paríža, kde sa naplno začala jeho kariéra v módnej brandži. Ako 21-ročný vyhral so svojím návrhom vlneného kabátu v medzinárodnej súťaži International Wool Secretariat’s design competition, ktorá mu zabezpečila prácu pre už vtedy známeho Pierra Balmaina.

V porote vtedy sedeli aj Christian Dior či Hubert de Givenchy, ktorí podporili jeho mimoriadny talent. Zhodou okolností sa na tejto súťaži zúčastnil aj Yves Saint Laurent, ktorý zabodoval so svojím návrhom šiat. S ním sa Karl Lagerfeld veľmi rýchlo spriatelil.

Aby sa v módnom priemysle ľahšie presadil, rozhodol sa Lagerfeld odstrániť koncové „t“ zo svojho priezviska, čím sa jeho meno malo stať viac komerčným.

Po Balmainovi sa Karl presunul k Jeanovi Pataouovi, no po pomerne rýchlom konci sa s finančnou pomocou rodiny rozhodol založiť si svoj prvý obchod. Istú dobu tiež tvoril pre módny dom Fendi či Chloé.

Veštica Christiana Diora mu predpovedala veľký úspech vo svete módy a parfumov – a tak sa aj stalo. Osemdesiate roky mu priniesli prácu v módnom dome Chanel, pre ktorý pracoval až do svojej smrti v roku 2019.

A bol to práve on, kto po rokoch opäť vyzdvihol Chanel, zachoval jej tradičný odkaz, no priniesol tiež nový vietor.

Modelky. Jeho múzy

Veľký úspech zaznamenala aj jeho prehliadka pre sezónu jar 2015, ktorej dominovala Cara Delevingne vedúca armádu modeliek. „Čo chceme?“ ozývalo sa z ampliónu, do ktorého na záver prehliadky kričala sama modelka oblečená v sivom tvídovom kostýme a s bledou vzorovanou blúzkou.

Modely predvádzané na tejto prehliadke niesli slogany ako „Ladies First“ či „Be Your Own Stylist“.

Táto módna revolúcia doslova šokovala verejnosť a to nie len svojím originálnym nápadom. Veľkým prekvapením bola aj supermodelka Gisele Bündchen, ktorú možno vidieť na prehliadkovom móle už len veľmi zriedkavo. Predviedla pásikavý oversized kardigán s ladiacimi čižmami.

Pre Karla sa stalo mnoho žien múzami a stál pri začiatku kariéry nejednej modelky. Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Freja Beha Erichsen, Ines De La Fressange, Linda Evangelista, jeho miláčik Cara Delevingne či jeho posledná múza Kendall Jenner.

Stál pri začiatku i vrchole kariéry každej zo spomenutých hviezd.

Karl a jeho ikonický vrkoč

Karl Lagerfeld a jeho malý útržok z tvorby, ako sprchové šaty či mnohé netradičné klobúky. Okrem extravagantných kúskov však jeho tvorba zahŕňala aj minimalizmus, jednoduchosť a kombinovateľnosť.

Karl Lagerfeld
Karlov legendárny vrkoč
zdroj: shutterstock

Kozmetika bola pre tohto módneho návrhára tiež veľmi dôležitou súčasťou života – veľmi rád sa o seba staral, neustále používal suchý šampón značky Klorane a biely púder, aby jeho vlasy boli nádherne biele. Vrátil sa tak k ére polovici 18. storočia, kedy to bola práve aristokracia, ktorá chcela mať svoje vlasy snehovo biele.

 „Bol som unavený z módy dlhých, vlnitých vlasov – pretože moje vlasy boli vlnité – začal som si ich dávať do vrkoča. Bolo to v roku 1976,“ vyhlásil Lagerfeld pre pánsky magazín M. Odvtedy sa tento konský vrkoč stal jeho neoddeliteľnou súčasťou a jedným z jeho hlavných symbolov.

Predtým však stihol vystriedať hneď niekoľko štýlov. Avšak bol to hlavne tento účes, ktorý bol pre ľudí tak zaujímavý.

V knihe The World According to Karl z roku 2013 napísal, že je karikatúrou samého seba. „Ako maska. Pre mňa trvá benátsky karneval celý rok.“

Puntičkárstvo ho urobilo fotografom

Preslávil sa tiež ako skvelý fotograf. Mohlo zato jeho puntičkárstvo. Pre Vogue Arabia v roku 2017 povedal:

„Začal som v osemdesiatych rokoch, keď som mal urobiť leták pre Chanel a bol som nespokojný s navrhovanými fotografmi. Objednal som si kameru, zavolal som asistenta a začal na vlastnú päsť. Vo veľmi krátkom čase som sa presunul k reklame, editoriálom, portrétom, architektúra a všetkému ostatnému.“

Nebola to však len móda, ktorú Karl fotografoval. V jeho početnej zbierke čiernobielych a ručne farbených fotografií nachádzame množstvo portrétov, aktov, fotografií prírody, architektúry či tiež vlastných autoportrétov. 

S odchodom tohto velikána sme tak prišli nielen o skvelého módneho dizajnéra, ale tiež vynikajúceho fotografa. Na jeho počesť tak zorganizovali v Zürichu, v Galérii Gmurzynska, výstavu jeho celoživotného diela, ktorú mohli ľudia navštíviť až do mája tohto roku.

V knihe The World According to Karl sa o svojom celoživotnom koníčku vyjadril: „Na fotkách mám rád to, že zachytia okamih, ktorý je už navždy preč a nedá sa zopakovať.”

2 likes

Author

Caroline Turazová

Volám sa Caroline a pochádzam z menšieho mesta na strednom Slovensku. Som študentkou medicíny, no ani popri tejto náročnej škole som nestratila svoje mnohé koníčky! Veľmi rada fotím, píšem, kreslím, tvorím, objavujem nové miesta... Jednou z mojich najväčších lások sú však knihy, s ktorými trávim takmer každý deň. Rada sa vŕtam v kníhkupectvách či preplnených antikvariátoch a vždy mám problém vybrať si len jednu knihu.

Your email address will not be published.

*/?>