fbpx

O knihách

Anjel alebo démon? Kto loví duše v podzemí mesta Plzeň?

11.3.2021

Siedma kniha zo série historických detektívok Juraja Červenáka s názvom Anjel v podsvetí vyráža čitateľom dych.

Anjel v podsvetí

Juraj Červenák je úspešný slovenský autor, ktorý sa preslávil svojimi fantasy príbehmi so slovanskými motívmi.

Ešte širšie čitateľské publikum si získal vďaka knižnej sérii Kapitán Stein a notár Barbarič. Ide o historické príbehy zo 16.-17. storočia s detektívnou zápletkou.

Každá kniha sa odohráva v jednom zo slovenských alebo českých miest. Autentické prostredie pridáva knihám na dôveryhodnosti a pri ich čítaní budete doslova tajiť dych.

Kapitán Stein plní prosbu svojho brata

V úvode knihy Anjel v podsvetí putuje kapitán Joachim Stein spolu s verným priateľom seržantom Bohdanom Jarošom na západný koniec Českého kráľovstva.

Píše sa rok 1600. Dôvodom cesty je list, ktorým kapitána poprosil o pomoc jeho brat Leopold, slúžiaci ako hajtman v Plzni. Pre morovú nákazu, ktorá zúri v Prahe, sa cisár Rudolf II. s celým svojím dvorom presídlil do Plzne, známej svojou bezpečnosťou a mravnosťou.

Ale to sa čoskoro zmení a Plzeň zachváti vlna násilností a zločinu.

Po príchode na miesto zastihnú kapitána Steina znepokojivé správy o bratovi. Leopold sa snažil vypátrať záhadné zmiznutie mladíka, synovca istého vplyvného ruského vyslanca. Vo vyšetrovaní prípadu sa však dostal do slepej uličky, preto sa spoliehal na pomoc brata Joachima.

Kým však Joachim Stein dorazil do mesta, Leopold zmizol.

Všetky stopy smerujú do podzemia

Podľa dávnej legendy, ktorá koluje medzi obyvateľmi Plzne, v labyrinte podzemných chodieb prebýva démon, ktorý kradne ľudské duše. Stein však na báchorky o démonovi neverí a po otrasnom náleze v jednej z pivníc sa púšťa do nebezpečného pátrania po ozajstnom vrahovi.

Obeť v podzemí je mladík, na ktorom bol spáchaný hriech a na jeho mŕtve telo sú prišité obrovské anjelské krídla. Nitky, za ktoré Stein spolu s Jarošom pri pátraní ťahajú, vedú do najvyšších kruhov kráľovského dvora.

Tajuplná atmosféra knihy Anjel v podsvetí, dobové prostredie, krvavé boje a zastarané slová vložené do úst postáv tvoria dokopy lákavú esenciu, ktorá poháňa čítať ďalej a ďalej až do šokujúceho odhalenia v závere.

Siedma kniha série o Steinovi a Barbaričovi dokazuje, že Červenák vo svojej tvorbe nepoľavuje, práve naopak, slovenský fantasy mág si udržuje obdivuhodnú úroveň.

Jeho krimi majú švih, sú priamočiare, idú do cieľa s lákavými odbočkami a prinášajú neustále to, čo čitateľov na nich tak fascinuje – historický kontext, fantastické informácie či dokonale vykreslené charaktery postáv.

0 likes

Author

Simona Jasová Trnková

Milujúca mamina dvoch malých modrookých chlapcov, ktorá si popri každodenných povinnostiach vždy nájde čas na dobrú knihu a šálku voňavej kávy. Spolu so svojou rodinou žije v krásnom malebnom prostredí vidieka na strednom Slovensku. Zbožňuje dobré jedlo, výlety k vode, víkendy na chalupe a k tomu veľa veľa kníh.

Your email address will not be published.

*/?>