fbpx

O knihách

Kozmon konkuruje tvorbe Kariku

15.11.2019

Slovenská verzia Krstného otca siaha do kanadského Montrealu.

VLK je štvrtá kniha zo série s vyšetrovateľom Marekom Wolfom, ktorú napísal František Kozmon. Na konte má síce 5 vydaných kníh, ale práve táto séria ho do povedomia čitateľov dostala najviac. Od prvej knihy Potkan mimoriadne pokročil so svojou detektívnou tvorbou.

Avšak podobne, ako tá najnovšia, aj predchádzajúce Kozmonove knihy si zaslúžia rovnakú pozornosť milovníkov detektívok. Každá z nich je iná, kým PotkanKukučka sa odohrávajú v bratislavskom prostredí, Rosnička čitateľa dejovo prenesie sčasti do Chorvátska a najnovšia kniha Vlk sa celá odohráva v kanadskom Montreale.

Práve vďaka zmene prostredia získal román väčšiu atraktívnosť.

A ak k tomu pridáme, že celú dejovú líniu tvorí neustály boj polície s mafiou, je to o to napínavejšie čítanie.

Autor František Kozmon
foto
Autor František Kozmon
foto: instagram_kniznykompas

Musíš sa vrátiť do Montrealu

V najnovšej detektívke pod názvom Vlk sa slovenský vyšetrovateľ Marek Wolf vyberie do Kanady, aby tam pátral po svojom otcovi, ktorého nikdy nepoznal. Návnadou bol pre neho email od neznámeho odosielateľa so znepokojivou fotkou, ktorý ho nabáda k tomu, aby prišiel do Montrealu v Kanade, ak chce poznať pravdu o svojom otcovi. Navyše pod fotkou nájde zvláštny odkaz.

Správa od vraha

“Budú pykať tí, ktorí mali slúžiť spravodlivosti a zradili ju.”

Práve tu je ten moment, ktorý poháňa mladého vyšetrovateľa hľadať stopy, ktoré by ho zaviedli ku vrahovi. 

Už v Potkanovi nás autor oboznamuje s faktom, že pred nástupom k slovenskej polícii sa Wolf prisťahoval na Slovensko práve z Kanady, kde pôsobil zhodne ako policajt. A práve vo Vlkovi sa Marek Wolf vracia na miesto, kde začínal svoju pracovnú kariéru, a odkiaľ bez rozlúčky odišiel.

Postava Wolfa je najvýraznejšia v celej knihe. Vedľajšie postavy však nie sú menej dôležité, sú často významnými hýbateľmi deja. V celom príbehu pátrame spolu s Wolfom po jeho otcovi a po tom, čo vlastne v Kanade robil.

Dej sa preto striedavo odohráva v prítomnosti, kedy mladý Wolf rozbieha vyšetrovanie na vlastnú päsť, aby pozbieral skladačku o živote svojho otca, a v minulosti, ktorá nás zavedie o niekoľko rokov dozadu, kedy sa do obchodu s drogami a prácou pre mafiu dostane iný policajt, aj keď s tým istým priezviskom.

Kniha je pretkaná veľkým množstvom akcie, kvalitnými dialógmi, kapitoly sú pomerne krátke, takže vás to núti čítať stále ďalej, pátrať, rozmýšľať nad tým, kto je vrah a ako to sa to celé môže skončiť.

Kto je ten, kto zabíja ľudí pod maskou vlka? Keďže celý dej sa krúti okolo mafiánskeho prostredia, drsnosť niektorých scén v knihe je na mieste. Dynamickosť je teda najsilnejšou stránkou knihy.

Hra so životom

Zároveň nás núti zamyslieť sa aj nad tým, akú majú peniaze moc. Autor jednu z hlavných postáv stavia do bezvýchodiskovej situácie, keď píše:

“Hnusil som sa sám sebe za to, že som sa stále presviedčal, že nemám na výber.  Áno, karty boli rozdané a ja som si nepotiahol najlepšiu, ale stále bolo na mne, akú hru budem hrať.”

VLK ako najlepšia Kozmonova kniha

V mnohých ohľadoch podobná slávnemu mafiánskemu románu Maria Puzza Krstný otec, keďže sme svedkami života s mafiou, najmä tou talianskou. Hlavné slovo tu majú mafiáni rozhodujúci o tom, kto bude žiť a kto zomrie.

S násilím, vraždami a zradou sa vo Vlkovi budete stretávať takmer v každej kapitole. Dej sa zbytočne nenaťahoval, aj keď postáv ďalšími prečítanými stranami stále pribúdalo. Našťastie, čitateľ má priestor aj čas zapamätať si ich všetky.

Odhalenie vraha je tým najlepším finále, pretože ani v druhej polovici knihy nebolo jasné, kto ním môže byť. Tipov si vytvoríte niekoľko, ale všetky stratili v závere svoje opodstatnenie.

Kniha Vlk nedá vydýchnuť ani na chvíľu, ide dosť možno o najlepšie Kozmonovo dielo.

2 likes

Author

Terézia Zoľáková

Som introvert s ukecanými výchylkami. Milujem knihy už od detstva, cestovanie a turistiku od dospelosti, fotografovanie za posledných pár rokov a momentálne som našla záľubu v pečení a záhradčení. A to najlepšie na koniec: môj vek neuhádnete ? Pokiaľ neuvidíte čierne na bielom.

Your email address will not be published.

*/?>